UE se pregătește pentru posibile pene de curent pe scară largă în timpul iernii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
„Actele de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Întreruperea aprovizionării cu energie asociată cu războiul din Ucraina ar putea provoca întreruperi de curent pe scară largă în Uniunea Europeană în această iarnă. Potrivit comisarului european pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, UE se pregătește pentru două scenarii, dintre care unul include potențialul de pene de curent pe scară largă în statele membre.

Primul scenariu este în curs de pregătire în cazul în care mai multe state membre se confruntă cu întreruperi de curent. Cu toate acestea, scenariul mai sever tratează posibilitatea ca întreruperile de curent să apară simultan în multe țări.

În cazul unor întreruperi în doar câteva țări, alte state putea interveni pentru a oferi asistență direcționată membrilor afectați, de exemplu, sub formă de generatoare de urgență, scrie The Washington Post.

Dar dacă ar exista întreruperi mai ample, Comisia Europeană ar fi nevoită să-și utilizeze rezervele strategice de energie, a explicat comisarul european într-un interviu pentru postul de radio german RND.

Rezervele de gaz ale UE sunt aproape pline

Oficialii europeni insistă că sunt mai bine pregătiți decât atunci când a început războiul din Ucraina. Rezervele de gaze naturale din Uniunea Europeană au atins capacitatea de aproape 90%, cu 15% mai mult decât anul trecut.

Cu toate acestea, trebuie făcut mai multe pentru ca statele să poată răspunde rapid la întreruperile bruște ale aprovizionării cu energie și să protejeze mai bine rețelele critice din Uniunea Europeană, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul discursului său la Parlamentul European de miercuri.

„Actele de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică”, a spus ea.

Lipsurile sunt frecvente în multe părți ale lumii, unde infrastructura nu poate face față unei supratensiuni, dar țările mai bogate din UE au puțină experiență în astfel de probleme. Experții avertizează, de asemenea, despre ce ar putea însemna pentru consumatori întreruperile de curent și rețelele mobile.

Orașele din Germania au început să economisească energie în vară. Printre altele, orașele au stins iluminatul monumentelor.

Parisul a început să stingă luminile Turnului Eiffel cu puțin timp înainte de miezul nopții, în loc de ora 1:00 a.m. Cu toate acestea, potrivit experților, astfel de pași sunt mai mult simbolici. Potrivit Radio France, consumul de energie pe noapte al Turnului Eiffel este echivalent cu consumul anual a doar 56 de francezi.

Potrivit agenției Reuters, consumatorii ar putea fi mai probabil afectați de întreruperile rețelei mobile. În septembrie, operatorul francez de rețea electrică a declarat că va trebui probabil să ceară consumatorilor să economisească energie în următoarele șase luni. În cazul vremii extreme, aceste economii ar trebui să fie de până la 15%.

În Germania, riscul penuriei de gaze naturale în această iarnă a scăzut pe măsură ce rezervoarele se umplu, notează Eurasia Group, o firmă de cercetare și consultanță a riscurilor politice. În același timp, grupul a avertizat că întreruperile scurte, regionale și controlate ale furnizării de energie electrică, cunoscute sub numele de „deconectare de urgență a circuitelor neprioritare”, reprezintă un risc, în special în părțile de sud ale Germaniei.

Cu toate acestea, o oprire de urgență a surselor de alimentare este mai puțin dăunătoare economiei decât întreruperile necontrolate de curent sau urgențele cu gaz. Deconectarea de urgență planificată permite industriei și gospodăriilor să se pregătească mai bine pentru întreruperi temporare și localizate, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel