UE, sancțiuni împotriva a ”30 de persoane și entități” responsabile de moartea lui Navalnîi
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni celor responsabili cu moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Josep Borrel, șeful diplomației Uniunii Europene, a afirmat că omologii săi europeni au convenit  impunerea de sancțiuni unor persoane și organizații responsabile de moatea lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus care a decedat luna trecută, în timp ce se afla într-o închisoare din Siberia, transmit Reuters și AFP, notează Agerpres.

”Am căzut de acord asupra unor sancțiuni împotriva celor care sunt responsabili de moartea lui Aleksei Navalnîi”, a declarat Borrell la finalul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe ai UE desfășurate la Bruxelles.

Borrell a menționat că este vorba de aproximativ ”30 de persoane și entități”  fără a le identifica.

În cadrul aceleiași reuniuni a fost adoptat ”un fond de 5 miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei”, precum și un ”sprijin puternic pentru utilizarea veniturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a sprijini SUA”, potrivit unei postări făcute de Borrell pe platforma X.

Navalnîi, cel mai proeminent critic al lui președintelui rus Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie în închisoare, din cauze naturale, afirmă autoritățile ruse. Văduva sa Iulia Navalnaia l-a acuzat pe Putin pentru moartea soțului ei, iar o serie de lideri occidentali au afirmat că Putin și statul rus sunt în cele din urmă responsabili pentru decesul acestuia, amintește Reuters.

Două apeluri către Israel

De asemenea a fost anunțate un acord și două apeluri către Israel, astfel, ”acord politic privind sancțiunile împotriva coloniștilor extremiști, apel reînnoit către Hamas pentru eliberarea ostaticilor, apel ferm către Israel pentru a garanta accesul umanitar liber, neîngrădit și sigur în Gaza”, se arată într-o altă postare a lui Borrell.

Citește și: UE nu recunoaște rezultatele electorale rusești în teritoriile ocupate ale Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel