UE oferă ajutor Tunisiei pentru dezvoltarea democraţiei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
violente in tunisia
violente in tunisia

Uniunea Europeană a oferit luni un ajutor „imediat“ Tunisiei pentru a pregăti organizarea de alegeri libere şi pentru a-şi dezvolta un regim democratic, în timp ce în ţară sute de manifestanţi au cerut dizolvarea partidului preşedintelui înlăturat de la putere Zine El Abidine Ben Ali, Adunarea Constituţională Democratică (RCD), relatează AFP.

UE „este pregătită să furnizeze un ajutor imediat pentru pregătirea şi organizarea pocesului electoral anunţat după plecarea din ţară a fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali“, a precizat într-un comunicat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, într-un comunicat comun cu comisarul european responsabil cu relaţiile UE cu ţările vecine, Stefan Fule, transmite Agerpres.

„Vom susţine Tunisia în eforturile sale pentru a reuşi să realizeze o democraţie stabilă“, au dat asigurări cei doi oficiali europeni, făcând în acelaşi timp apel „la toate forţele democratice de a ieşi în faţă pentru a crea o nouă democraţie tunisiană şi pentru a corecta greşelile trecutului“.

Statele Unite s-au declarat luni la rândul lor pregătite să ajute guvernul tunisian pentru a organiza cât mai rapid alegeri libere „care să reflecte voinţa poporului“. Aflat la putere de 23 de ani, Zine El Abidine Ben Ali a fugit vineri din ţară după o lună de manifestaţii reprimate în sânge.

Sâmbătă, Consiliul Constituţional tunisian a proclamat 'eliberarea definitivă a puterii' şi numirea lui Foued Mebazaa, preşedintele Parlamentului, în postul de preşedinte interimar al republicii. Conform Constituţiei, alegerile prezidenţiale şi legislative trebuie organizate într-un interval de 60 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel