UE ar putea permite importurile de gaze din Rusia. Ce scoate la iveală un proiect al platformei energetice, obținut de Politico
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
UE ar putea permite importurile de gaze din Rusia. Ce scoate la iveală un proiect al platformei energetice, obținut de Politico / Foto: Agerpres
UE ar putea permite importurile de gaze din Rusia. Ce scoate la iveală un proiect al platformei energetice, obținut de Politico / Foto: Agerpres
UE ar putea permite importurile de gaze din Rusia, potrivit unui proiect obținut de Politico.

UE încearcă să-și facă platforma comună de cumpărare a gazelor naturale permanentă, dar un proiect obținut de Politico arată că ar putea permite importurile din Rusia, subminând ideea din spatele întregii scheme.

La o reuniune a ambasadorilor UE de vineri, țările au convenit că Spania, care deține președinția rotativă a Consiliului, trebuie să repare lacuna și să împiedice Rusia să acceseze schema, potrivit diplomaților din două țări UE, citați de Politico sub anonimat.

Platforma a intrat în vigoare în aprilie și expiră în decembrie. Acesta își propune să controleze creșterea prețurilor prin valorificarea puterii de cumpărare colectivă a clienților din UE și potrivirea cumpărătorilor și vânzătorilor. În mod crucial, aceasta exclude Moscova prin interzicerea achizițiilor de la punctele de intrare în blocul folosit de Rusia pentru exporturile sale.

Însă, conform proiectului de început din iulie, propunerea pentru o nouă schemă permanentă elimină orice mențiune a punctelor de intrare interzise, ​​optând în schimb pentru o prevedere care să permită Comisiei Europene "să decidă să limiteze temporar, pe o perioadă determinată, ofertele de gaze naturale din Federația Rusă sau Belarus" în anumite condiții, inclusiv acolo unde "este necesar pentru a proteja interesele esențiale de securitate ale țărilor".

Schimbarea ar fi "o invitație deschisă pentru ruși să vină și să-și vândă gazul"

Această schimbare oferă "o invitație deschisă pentru ruși să vină și să-și vândă" gazul pe ceea ce ar deveni efectiv o bursă de gaze permanentă a UE, a declarat Aura Sabadus, analist senior la firma de informații de piață ICIS, deoarece noua prevedere include în mod implicit Moscova în schemă.

Deși este la latitudinea firmelor să negocieze contracte reale în afara platformei după ce Comisia le ajută să se împerecheze, aceasta ar "stimula absolut" livrările rusești, a spus Sabadus. "Oferă gazului rusesc puțin mai multă credibilitate... dacă Uniunea Europeană își dă ștampila de aprobare", a menționat aceasta.

Acum, capitalele UE doresc ca președinția Consiliului spaniol să asigure "dispoziții privind restricțiile privind furnizarea de gaze naturale, inclusiv gazul natural lichefiat din Rusia sau Belarus, prin acest mecanism", conform unui document de negociere internă din această săptămână, văzut de Politico.

Țările din UE care continuă să cumpere gaz rusescUE nu a sancționat gazul rusesc, dar și-a stabilit un obiectiv ca blocul să elimine treptat importurile de la Moscova până în 2027. Unele țări din UE, precum Ungaria și Austria, continuă să cumpere gaze din Rusia, în timp ce altele, inclusiv Spania și Franța, cumpără gaz natural lichefiat din Moscova. 

"Este cu siguranță important să se garanteze că gazul rusesc nu va participa la platformă", a spus un al patrulea diplomat.

Răspunzând acestor preocupări vineri, Comisia a declarat că este pregătită să lucreze la această problemă, au declarat doi dintre diplomați, în timp ce președinția spaniolă va trebui să elaboreze modificările legale specifice.

Cel mai mare risc nu este neapărat ca firmele rusești să se alăture platformei în mod direct, dar ar putea face acest lucru prin intermediul unor țări terțe, inclusiv Turcia, potrivit unuia dintre diplomați, având în vedere că firma sa energetică de stat Botaș poate cumpăra gaz din Rusia prin conducta submarină TurkStream. 

Problema UE este că interzicerea comerțului în anumite puncte de intrare în legislația permanentă ar putea încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului, au spus doi dintre diplomați.

De ce țările au devenit sceptice în privința acestei platforme


Îngrijorările vin pe fundalul unui scepticism mai larg asupra platformei, care a fost salutată ca un pas radical către o mai mare solidaritate a UE atunci când a fost lansată. Din aprilie, platforma a egalat cererea de gaz de aproape 29 de miliarde de metri cubi de la furnizori la potențialii cumpărători prin două licitații competitive, o a treia fiind așteptată în octombrie. Cu toate acestea, este posibil ca nu toate aceste volume să fi fost efectiv contractate. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că executivul UE "nu are acces la condițiile contractuale atunci când contractele sunt semnate". În primele șapte luni ale acestui an, UE a consumat 197 de miliarde de metri cubi de gaz.

"Întrebarea principală pentru mine este, funcționează această platformă? Sincer, nu cred", a spus un comerciant de gaze din UE, căruia i s-a acordat anonimatul, deoarece nu aveau voie să vorbească în public.

Având în vedere că UE nu poate oferi garanții de credit ambelor părți dacă ceva nu merge bine, "care este de fapt avantajul acestei platforme în comparație cu faptul că merg la același cumpărător sau vânzător și negociez direct cu el?", întrebă comerciantul.

Totuși, reprezentantul Comisiei pentru platformă, vicepreședintele Maroš Šefčovič, a spus recent că "au loc tranzacții concrete", adăugând că este "un semn bun că platforma a adus ceva mai bun decât ceea ce puteți obține de obicei pe piață".

Dar a convinge țările să facă platforma energetică permanentă va însemna și sacrificarea unor părți din schema existentă. Țările au spus președinției spaniole să se asigure că participarea la platformă este voluntară și să se asigure că în acest caz Comisia va revizui schema până în 2030, se arată în documentul de negociere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?