Ursula von der Leyen, după ce Italia a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin: Nu e un caz izolat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19.

Avertismentul Ursulei von der Leyen vine după ce Italia ca blocat un lot de vaccinuri  AstraZeneca, relatează Agerpres.

"Nu este un caz izolat", a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Roma a anunţat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o "penurie persistentă" şi "întârzieri de aprovizionare" ale grupului. AstraZeneca nu a livrat decât "mai puţin de 10%" din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE.

Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.

Premieră în UE



A fost pentru prima dată când un stat membru, Italia, a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o "altă abordare", furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special. Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători - Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel