Data publicării:

UE, alarmată că ar putea urma un nou val de refugiați. Ministru grec: „Există mereu acest risc”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unei creșteri bruște a numărului de migranți care fug din cadrul conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat Dimitris Kairidis, Ministrul Migrației al Greciei, într-un interviu acordat Reuters, luni. El a subliniat importanța vigilenței și solidarității între statele membre.

"Există mereu riscul ca instabilitatea din Orientul Mijlociu să se extindă, mai ales dacă afectează țări vecine precum Egipt, care are o populație foarte mare. Atunci situația poate deveni cu adevărat periculoasă", a explicat Kairidis.

El a adăugat: "Trebuie să fim vigilenți și să ne unim mai mult în calitate de europeni. Avem nevoie de o mai bună securizare a frontierelor, de combaterea rețelelor criminale de traficanți, precum și de întoarcerea celor care nu primesc azil."

În timpul crizei migrației din Europa din 2015, guvernele UE au avut dificultăți în gestionarea unui val de peste 1 milion de persoane, în mare parte refugiați sirieni care au traversat Turcia, până în Grecia. Această situație a pus la încercare rețelele de securitate și de asistență socială și a alimentat sentimente de dreapta extremistă, care cutremură și azi scena politică.

Blocul european ia acum măsuri pentru revizuirea regulilor de migrație înaintea alegerilor paneuropene de anul viitor, după ce a încheiat un acord în această lună privind modul de gestionare a migrației neregulate în perioade de sosiri excepțional de mari. Aceasta a fost o cerință cheie a țărilor de frontieră din sud, inclusiv Grecia.

Kairidis a subliniat: "Trebuie să finalizăm noul pact". El a menționat și că Grecia a fost în prima linie a discuțiilor UE pentru mai multe deportări și returnări, în special după atacurile mortale din Belgia și Franța.

El a menționat cazul a doi fani suedezi de fotbal care au fost uciși în Bruxelles săptămâna trecută de un tunisian care se afla ilegal în Belgia după ce cererea sa de azil fusese respinsă. Tunisianul a ajuns în UE prin insula italiană Lampedusa, în 2011.

Kairidis a subliniat necesitatea unui mecanism european comun pentru returnări, spunând: "Doar Europa, acționând împreună, poate determina țările de origine să-și primească înapoi cetățenii, folosind atât stimulente, cât și sancțiuni. Grecia sau Belgia, de unele singure, nu pot face acest lucru."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel