UE, acuzată de „neglijență uluitoare” după ce doar 0,1% dintre afganii cu nevoie au fost relocați în țările membre
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Doar 271 de afgani au fost relocați în UE, în 2022, 0,1% din cei 270.000 identificați ca având nevoie de protecție permanentă, se arată.  

Organizația de caritate, Comitetul Internațional de Salvare a acuzat liderii UE de „neglijență uluitoare” în cazul refugiaților afgani, mulți rămânând prinși în condiții „asemănătoare închisorilor”, pe insulele grecești, scrie The Guardian.

Într-un raport acid la adresa Uniunii, Comitetul Internațional de Salvare susține că statele membre ale UE nu și-au îndeplinit „consecvent” promisiunile de relocare legală, lăsând din nou „vulnerabili” mulți afgani care ajung la granițe.

Raportul susține că nicio persoană nu a ajuns în cadrul unui program stabilit în Germania, în 2021, pentru relocarea a până la 1.000 de afgani pe lună, în timp ce Italia a luat doar jumătate din refugiații pe care a promis că îi va reloca.

Între 2021 și 2022, aproximativ 41.500 de afgani aflați în pericol au fost admiși în UE, mulți prin evacuări de urgență ad-hoc, în august 2021. „Deși IRC salută fiecare dintre aceste eforturi, acest răspuns rămâne foarte insuficient”, se mai arată în raport.

Unele țări nu au luat deloc afgani de când capitala Kabul a căzut pradă talibani, potrivit raportului.

Mulți rămân „prinși în condiții asemănătoare închisorilor” în lagărele de pe insulele grecești „prevenind includerea lor în comunitățile locale și distrugându-le sănătatea mintală”, se arată în raport.

Autorii au descoperit, de asemenea, că peste 90% dintre afganii sprijiniți de echipele de sănătate mintală ale IRC din Lesbos și Atena au experimentat simptome de anxietate și 86% de depresie, până în martie 2023.

David Miliband, șeful Comitetului Internațional de Salvare, a declarat: „Acest raport evidențiază neglijența uluitoare în cazul afganilor de către statele membre ale Uniunii Europene, ceea ce îi pune în pericol la fiecare pas al călătoriei lor în căutarea protecției.

„În timp ce planurile bine intenționate ale unor state de a aduce afganii în siguranță s-au lovit de întârzieri și obstacole repetate, alte țări nu au reușit să facă niciun angajament sau să garanteze protecție și incluziune adecvată pentru mica proporție de refugiați afgani care reușesc să ajungă în Europa.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel