Ucraina sfidează comunitatea românească și tipărește manuale de limba și literatura „moldovenească”, în ciuda solicitărilor Bucureștiului și Chișinăului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Autoritățile ucrainene nu țin cont de solicitările din România și Republica Moldova de a elimina sintagma limba „moldovenească”.

În ciuda unui memoriu al românilor din Ucraina și numeroaselor solicitări atât ale Bucureștiului, cât și ale Chișinăului, autoritățile de la Kiev rămân neclintite în a păstra limba „moldovenească” în școlile din regiunea Odesa, conform Bucpress.

Recent, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) i-a solicitat Kievului renunțarea la folosirea sintagmei sovietice de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina. În acest sens au fost date ca exemplu recentele modificări aduse legislației din Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI      -      Românii din Ucraina cer autorităţilor de la Bucureşti să apere învăţământul în limba română din zona Cernăuţi

Ce spune Kievul

În răspunsul adresat, Ministerul Educației și Științei de la Kiev a citat Carta Europeană a limbilor regionale, care arată că limba „moldovenească” este o limbă a unei minorități naționale distincte din Ucraina.

Astfel, în regiunea Odesa funcționează 16 instituții de învățământ mediu general, în care elevii studiază în limba „moldovenească” alături de limba de stat. „Ministerul elaborează și implementează programe școlare, manuale de limbă și literatură română și limbă și literatură moldovenească și se efectuează pregătirea cadrelor didactice corespunzătoare”, se arată în răspunsul pentru CNRU.

În plus, ucrainenii mai precizează că „definirea denumirii limbilor nu face parte din competențele Ministerului”. Ucraina intenționează să păstreze predarea în limba română pentru regiunile Cernăuți și Transcarpatia, și predarea în „moldovenească” pentru regiunea Odesa.

CITEȘTE ȘI      -      Maia Sandu, după ce „limba moldovenească“ a fost înlocuită cu limba română: Mă bucur că, în sfârșit, s-a rezolvat această problemă

Ministerul de la Kiev spune că limba „moldovenească” este prevăzută în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev de la Kiev susține că sintagma „limba minorității naționale moldovenești” este înscrisă în Legea Ucrainei privind ratificarea Cartei limbilor regionale sau limbilor minoritare.

Aceștia citează Recensământul care a avut loc în Ucraina în anul 2001.

„Pe teritoriul Ucrainei locuiau aproape 260 de mii de persoane aparținând minorității naționale moldovenești din Ucraina, și 70% dintre aceștia considerau moldoveneasca ca fiind limbă maternă”, a transmis MAE de la Kiev către Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU).

„Propunerile prezentate în memoriul Dumneavoastră pot fi examinate în cadrul evenimentelor, desfășurate de Serviciul de Stat al Ucrainei privind Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței, în contextul de optimizare a procesului de implementare a respectivelor regulamente ale Legii Ucrainei privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, mai spun ucrainenii.

Atât Bucureștiul, cât și Chișinăul, au făcut numeroase solicitări către autoritățile de la Kiev pentru a renunța la sintagma „limba moldovenească”.

CITEȘTE ȘI      -      Maia Sandu: Vocea României este foarte puternică în susținerea Republicii Moldova. Relațiile între noi sunt mai bune ca oricând

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel