Prof. univ. dr. Mircea Duțu, semnal de alarmă asupra reformării profesiei juridice: Robotul a participat la admiterea în magistratură și a trecut cu brio / video
Prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” din cadrul Academiei Române, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre reformarea profesiei juridice.
Profesorul universitar dr. Mircea Duțu a vorbit despre impactul tot mai mare al inteligenței artificiale în domeniul juridic. Acesta a menționat exemple în care roboții au participat cu succes la admiterea în magistratură sau la examenele de licență, preluând multe activități juridice, precum căutarea în texte de lege, evaluarea jurisprudenței și oferirea soluțiilor.
„Deja sunt exemple în care robotul a participat la admiterea în magistratură sau la absolvirea examenului de licență și a trecut cu brio, bine spre foarte bine. Marea majoritate a activităților juridice, de pildă în privința cabinetelor de avocatură, este acum suplinită și este mult mai rapid făcută de către robot. El este cel care caută texte de lege, evaluează jurisprudența, oferă soluții. Se vorbește chiar de așa-numita justiție predictivă, adică introduci în calculator datele speței tale, ce vrei să obții, în ce situație se află și prin analiza jurisprudenței și a textelor legale, mașina îți oferă anumite soluții.
Fără îndoială că acum se și exagerează, dar, mai ales pentru universitarul de drept, este o provocare majoră pentru că a ține numai cursuri magistrale în care expui starea legislației, concluziile jurisprudenței și soluțiile care au fost date deja, sunt suplinite de roboți și atunci poți să te mai prezinți în amfiteatru ca un simplu jurist de tip pozitivist, să repeți și să înveți pe studenți legea. Trebuie să îi înveți să gândească creativ. Aici este mai greu, aici trebuie să intervină deocamdată și o poate face numai inteligența umană.”, a spus prof. univ. dr. Mircea Duțu.
Exemplul suedez
Profesorul universitar Mircea Duțu avertizează cu privire la implicarea inteligenței artificiale și a digitalizării în sistemul educațional. El aduce în discuție exemplul Suediei, care, după o perioadă intensă de digitalizare a școlilor în anii 2010, se întoarce acum către utilizarea scrisului manual, deoarece acesta stimulează creativitatea elevilor.
„Eu cred că trebuie să fim foarte atenți la ceea ce înseamnă inteligența artificială și digitalizarea în școli. Aș evoca exemplul suedez. În anii 2010 au acordat o atenție deosebită unor procese, au digitalizat școala, iar acum sunt pe cale să revină la scrisul de mâna pentru că și-au dat seama că numai așa poate să fie stimulată și menținută creativitatea elevului.
Mai mult decât atât, cititul cărții. Față în față cu pagina scrisă și cu reflecția pe care o generează, omul poate să-și manifeste spiritul critic și libertatea de opțiune. Ca atare, iată, sunt experiențe care ne arată că totuși trebuie să privim cu circumspecție perspectivele pe care ni le oferă inteligența artificială, să alegem ceea ce este pozitiv, care ne ajută în dezvoltarea capacităților umane și să înțelegem că există o măsură în toate lucrurile spre a dezvolta un nou instrument de inovare și progres uman, dar în limitele respectării drepturilor umane fundamentale, exigenților statului de drept și ale traiului într-o societate democrată.", a spus prof. univ. dr. Mircea Duțu la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News