Ucraina se așteaptă să primească primele avioane de luptă F-16 în iunie-iulie
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Kievul se așteaptă să primească primele avioane de luptă F-16 de la aliații săi occidentali în iunie-iulie, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt, scrie Reuters.

Ucraina a cerut avioane de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei, în contextul unui conflict care durează de mai bine de doi ani. Sursa nu a precizat ce țară va furniza avioanele.

Până în prezent, Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia s-au angajat să trimită F-16 în Ucraina.

Illya Yevlash, purtător de cuvânt al forțelor aeriene, a declarat săptămâna aceasta că unii piloți ucraineni își finalizează pregătirea pentru a zbura cu avioanele de război.

Piloții și personalul de la sol au fost instruiți de partenerii occidentali ai Ucrainei timp de mai multe luni.

Armata ucraineană a trebuit să se bazeze pe o flotă relativ mică de avioane din epoca sovietică în timp ce luptă pentru a respinge invazia la scară largă a Rusiei din februarie 2022.

În condițiile în care forțele ruse avansează încet în regiunea Donbas din est și lansează un nou asalt în nord-est, în apropiere de orașul Harkov, oficialii ucraineni consideră că adăugarea F-16 este o modernizare vitală pentru Forțele Aeriene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel