Ucraina: Rusia a luat Belarusul ostatic nuclear
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ucraina acuză Rusia că a luat „ostatic nuclear“ Belarusul, după ce Putin a anunțat că va reloca arme nucleare tactice pe teritoriul acestei țări.

Rusia a luat Belarusul "ostatic nuclear", a apreciat duminică Ucraina după anunţarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a desfăşurării de arme nucleare "tactice" pe teritoriul aliatului său, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear", a postat pe Twitter secretarul Consiliului de securitate ucrainean Oleksii Danilov, adăugând că această decizie este un "pas către destabilizarea internă a ţării".

Anunţul preşedintelui rus "maximizează nivelul de percepţie negativă şi de respingere publică a Rusiei şi a lui Putin în societatea belarusă", a mai spus Oleksii Danilov.

Vladimir Putin a anunţat sâmbătă seară că a primit acordul Minskului pentru a desfăşura arme nucleare "tactice" în Belarus, ţară aflată la porţile UE şi condusă din 1994 de Aleksandr Lukaşenko, aliatul său cel mai apropiat.

CITEȘTE ȘI     -    Medvedev: Rusia nu plănuiește un conflict direct cu NATO / Peninsula Crimeea va fi apărată cu „absolut orice armă”

Rusia a lansat invazia în Ucraina inclusiv din Belarus

Chiar dacă Belarusul nu ia parte direct la conflictul din Ucraina, Moscova s-a folosit de teritoriul său pentru a-şi lansa ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua tiruri, potrivit autorităţilor ucrainene.

Responsabili ruşi au făcut în mai multe rânduri ameninţări mai mult sau mai puţin voalate că se vor folosi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului.

Vladimir Putin şi-a motivat decizia sâmbătă prin intenţia anunţată a Regatului Unit de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, notează AFP:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel