Ucraina afirmă că Rusia plănuiește atacuri asupra instalațiilor nucleare
Ministrul ucrainean de Externe a declarat sâmbătă că Rusia pregătește lovituri asupra instalațiilor nucleare ucrainene înainte de iarnă și a îndemnat organismul de supraveghere nucleară al ONU și aliații Ucrainei să instituie misiuni permanente de monitorizare la centralele nucleare din țară.
„Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Kremlinul pregătește atacuri asupra obiectelor critice ale energiei nucleare ucrainene înainte de iarnă”, a scris ministrul de externe Andriy Sybiha pe X.
„În special, este vorba despre dispozitivele de distribuție de la centralele nucleare și substațiile de transport, esențiale pentru funcționarea în siguranță a energiei nucleare.”
Sybiha nu a oferit detalii despre motivele pentru care Kievul crede că se pregătesc astfel de atacuri.
Moscova nu a comentat imediat acuzațiile.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a făcut apel la un răspuns global rapid la presupusa amenințare a unui atac asupra unei instalații nucleare.
„Aceasta reprezintă pregătirea pentru un posibil scenariu de dezastru nuclear. Rusia este un terorist”, a scris el pe Telegram.
„Trebuie opriți acum. Țările din Vest și din Sudul Global trebuie să reacționeze ferm la aceste pregătiri de teroare.”
Rusia desfășoară o campanie de bombardamente aeriene asupra rețelei electrice a Ucrainei din toamna anului 2022, după invazia din începutul aceluiași an.
Aceasta a deteriorat sau distrus o mare parte a capacității de producție de energie termică a Ucrainei și a lovit, ocazional, baraje, dar nu a atacat încă nicio instalație nucleară controlată de Ucraina.
Anterior, Ucraina a acuzat Rusia de șantaj nuclear după ocuparea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, în martie 2022, la începutul invaziei.
Moscova neagă aceste acuzații.
Ambele părți s-au acuzat reciproc de bombardamente în apropierea centralei, ceea ce a dus la întreruperi repetate ale liniilor electrice către aceasta, crescând riscul unei pene de curent care ar putea provoca un accident nuclear.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a vizitat Ucraina și Rusia de mai multe ori pe parcursul războiului și a îndemnat părțile să evite acțiunile ostile în apropierea instalațiilor nucleare.
„Cred că este întotdeauna un risc atunci când există posibilitatea unui atac asupra unei centrale nucleare”, a declarat el în timpul unei vizite la Kiev la începutul lunii septembrie, potrivit Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News