Ucraina a respins legăturile cu presupusul atacator al fostului președinte Donald Trump
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol care este poziția Ucrainei cu privire la legăturile cu presupusul atacator al fostului președinte Donald Trump.

Ucraina a respins legăturile cu Ryan Wesley Routh, bărbatul pe care autoritățile l-au arestat duminică pentru că ar fi încercat să îl împuște pe fostul președinte Donald Trump.

Anul trecut, Routh, în vârstă de 58 de ani, a declarat pentru New York Times că este dispus „să lupte și să moară în Ucraina” într-un comentariu pentru un articol despre voluntarii americani care ajută efortul de război al Ucrainei împotriva invaziei la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, Routh a filmat videoclipuri în Piața Independenței din Ucraina, prezentându-se ca recrutor pentru unitatea de informații militare ucrainene internaționale pentru luptători voluntari, făcând apel la mai mulți străini să se alăture armatei ucrainene.  

Armata ucraineană a dorit să precizeze luni dimineață că nu are nicio legătură cu Routh.

„Cetățeanul american Ryan Routh nu a servit niciodată în Legiunea Internațională și nu are nicio legătură cu unitatea. Zvonurile difuzate în anumite mass-media nu sunt adevărate”, a precizat Legiunea Internațională a Ucrainei într-o declarație, distanțându-se de Routh, conform POLITICO.

Posibilă tentativă de asasinat

FBI a declarat duminică seara că „investighează ceea ce pare a fi o tentativă de asasinat”, după ce Secret Service a deschis focul asupra atacatorului care îl pândea pe candidatul republican la președinție Trump în apropierea terenului de golf al fostului președinte din West Palm Beach, Florida.

Conducerea Ucrainei a condamnat noua tentativă de asasinat asupra lui Trump, care a supraviețuit și după ce a fost împușcat în ureche în timpul unui miting în Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie.

„Mă bucur să aud că Donald Trump este în siguranță și nevătămat. Cele mai bune urări pentru el și familia sa. Acesta este principiul nostru: statul de drept este primordial și violența politică nu își are locul nicăieri în lume. Sperăm sincer că toată lumea rămâne în siguranță”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este bine că suspectul în tentativa de asasinat a fost reținut rapid”, a adăugat el.

Poziția lui Trump în raport cu Ucraina

Trump și Kievul au avut o relație spinoasă încă de la infama convorbire telefonică cu Zelenski care a dus la prima punere sub acuzare a lui Trump în decembrie 2019, după care acesta a fost acuzat că a încercat să influențeze alegerile americane din 2020, sprijinindu-l pe liderul ucrainean să investigheze afacerile în Ucraina ale actualului președinte Joe Biden și ale fiului său Hunter.

Trump a refuzat să spună că dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, adăugând în același timp că ar fi capabil să oprească conflictul - deși bătălia a făcut ravagii în estul Ucrainei din 2014, inclusiv în timpul perioadei de patru ani în care Trump a fost președinte, din 2017 până în 2021.

Conturile lui Routh de pe Facebook și X au fost suspendate. Cu toate acestea, unii utilizatori ai platformei care îl susțin pe Trump l-au conectat pe Routh cu Ucraina, într-o încercare aparentă de a submina Kievul înaintea vizitei lui Zelenski în SUA săptămâna viitoare.

Odată ajuns acolo, acesta intenționează să prezinte formula sa de pace pentru Ucraina la Casa Albă, inclusiv candidatului democrat și actualului vicepreședinte Kamala Harris - dar și lui Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel