Turul României 2019, prima competiţie pe TransBucegi. Etapele, în detaliu
Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, a declarat că Turul României este ''mai mult decât un eveniment prestigios dedicat promovării ciclismului românesc'', iar ediţia 2019 va fi prima competiţie sportivă care va ajunge pe TransBucegi.
Turul României este mai mult decât un eveniment prestigios dedicat promovării ciclismului românesc şi internaţional. Este o platformă prin care ne dorim să îi încurajăm pe români să pedaleze pentru o viaţă mai frumoasă şi să promovăm mersul pe bicicletă în rândul populaţiei, la orice vârstă. De aceea, pe lângă competiţiile dedicate profesioniştilor, vom găzdui în cadrul Turului României o serie de competiţii dedicate pasionaţilor şi familiilor, a spus Novak, într-un comunicat remis Agerpres.
Totodată, Turul României este o importantă platformă de promovare turistică a României, traseul de anul acesta fiind conceput astfel încât să surprindă printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale ţării. Suntem mândri că o competiţie sportivă ajunge pentru prima dată pe TransBucegi, unul dintre cele mai frumoase drumuri ale patriei, care a fost mult timp închis circulaţiei publice, a subliniat fostul campion paralimpic.
Ediţia a 52-a a Turului României va avea loc în perioada 11-15 septembrie, pe un traseu de 707 kilometri, care porneşte din Cluj-Napoca, ajunge pe TransBucegi (Drumul Babelor) şi se încheie în Bucureşti.
Turul României, competiţia de profil cu cea mai mare tradiţie din România, organizată de Federaţia Română de Ciclism, a avut loc pentru prima dată în 1934, România fiind cea de-a şasea ţară din lume care a găzduit un tur naţional de ciclism.
Mica Buclă, aşa cum mai este cunoscut evenimentul, este inclusă în calendarul competiţional european al Uniunii Cicliste Internaţionale, care anul acesta a promovat competiţia la categoria 2.1. Calificativul permite ca la Turul României să ia parte şi echipe profesioniste care participă în Turul Franţei sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale şi naţionale.
La ediţia din acest an vor participa 20 de echipe, dintre care 6 echipe naţionale şi 14 echipe continentale: Team Novak, Echipa Naţională a României, Lokosphinx (Rusia), VosterATS Team (Polonia), Giotti Palomar Victoria (România), LKT Team Brandenburg (Germania), Vivo Massi (Paraguay), Kyiv Capital (Ucraina), Echipa Naţională a Slovaciei, CCC Development Team (Polonia), Elkov Author (Cehia), Team Hurom (Polonia), Friuli Cycling Team (Italia), Team Illuminate (SUA), Monkey Town (Olanda), Echipa Naţională a Rusiei, Echipa Naţională a Belarus, Echipa Naţională a Estoniei, Echipa Naţională a Turciei, Vino Astana Motors (Kazakhstan).
Aproximativ 140 de ciclişti se vor lupta pentru mult râvnitul tricou galben, pe parcursul a 5 etape, traseul stabilit pentru această ediţie surprinzând obiective turistice importante ale ţării, de la Cluj-Napoca, Sighişoara, Braşov, Focşani, Buzău, Târgovişte, Ploieşti, până la Bucureşti. Penultima etapă a Turului României are ca punct de finiş Piatra Arsă, aflată la o altitudine de 1.950 de metri, la jumătatea distanţei dintre Babele şi Cota 2000.
În cadrul Turului României vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (acordat liderului în clasamentul general), tricoul alb (acordat celui mai bun sportiv român) şi tricoul roşu (acordat celui mai bun căţărător).
Ediţia de anul trecut a fost câştigată de românul Serghei Ţvetcov.
Etapele Turului României 2019:
Etapa 1: Cluj-Napoca - DN1C- Vălcele-Apahida - Sighişoara (177 kilometri)
Etapa 2: Braşov - DN 11 - Focşani (177 kilometri);
Etapa 3: Buzău - E 85 - Târgovişte (125 kilometri);
Etapa 4: Ploieşti - RAR Prahova - DN 72/DJ156 - Piatra Arsă (126 kilometri);
Etapa 5: Bucureşti (102 kilometri, circuit urban): Piaţa Victoriei - Şoseaua Kisseleff - Piaţa Arcul de Triumf - Bulevardul Regele Mihai I - Piaţa Presei Libere (15 tururi).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News