Turcia și SUA îmbunătățesc relațiile diplomatice. Ambasadorul american spune că Turcia este „esențială”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Afacerea cu F-16 arată angajamentul Turciei și SUA pentru a construi o alianță militară tot mai puternică.

Ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, a declarat că dezvoltarea relațiilor dintre Turcia și SUA este "esențială" pentru securitatea, puterea și prosperitatea americană.

Într-un articol pentru Deseret News, Flake a scris că Turcia, care se laudă cu a doua cea mai mare armată din NATO, are o importanță critică pentru forța alianței și garantează interoperabilitatea între aliați în viitor, notează AA.

"Îmbunătățirea relațiilor SUA-Turcia avansează o serie de aspecte esențiale pentru securitatea, forța și prosperitatea americană", a declarat el.

El a spus că faptul că Congresul SUA permite vânzarea către Turcia a avioanelor F-16 este foarte important și semnificativ pentru ambele părți, și că acest lucru indică angajamentul celor două țări față de interesele colective ale relației lor bilaterale puternice.

"În plus față de această afacere F-16 în valoare de 23 miliarde de dolari, transformarea continuă a sectorului de apărare al Turciei - de la drone și componente de înaltă tehnologie la motoare și proiectile de artilerie - este parte integrantă a lanțului de aprovizionare cu apărare al SUA și a forței alianței noastre NATO", a scris Flake.

Subliniind că locația geografică a Turciei și a Istanbulului, care leagă Asia de Europa, face referire și la divizarea est-vest, Flake a spus: "Similar, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina la nord și în Gaza la sud, aici stă Turcia - încă o dată, fix în mijloc."

'Abilitățile de dialog ale Turciei sunt unice'

Flake a subliniat că Turcia este "unică în capacitatea sa de a iniția conversații cu adversarii noștri în moduri și în locuri în care pur și simplu nu putem."

"De exemplu, Turcia este bine plasată să joace un rol în rezolvarea conflictului din Gaza. La fel ca Statele Unite, Turcia susține înființarea unui stat palestinian ca cel mai bun drum către o pace durabilă", a scris el.

Flake a mai spus că Turcia s-a dovedit a fi o alternativă la China în Africa Subsahariană și Asia Centrală.

'SUA vor continua să lucreze colaborativ cu Turcia'

Flake a mai spus că există probleme asupra cărora Washingtonul și Ankara nu sunt de acord.

"Abordările noastre în contracararea (Daesh) ISIS nu se aliniază întotdeauna, dar Turcia este un membru esențial al coaliției anti-(Daesh) ISIS. Vom continua să lucrăm în colaborare la aceste și alte probleme dificile pentru a acoperi acele discrepanțe.

"În timpul unei audieri din septembrie 2021, am spus că Turcia este un aliat indispensabil. Evenimentele de atunci au reafirmat că această țară - mereu în mijlocul acțiunii - este exact asta", a scris el.

A spus că foștii săi colegi din Congres au oferit o oportunitate de revitalizare a relației bilaterale dintre cele două țări, făcând vânzarea avioanelor F-16 o realitate, și a adăugat: "Au făcut lucrul corect."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel