Turcia, pedeapsa cu moartea. Erdogan, mișcare de ultimă oră
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Un aliat de extremă dreapta al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că va prezenta în parlament o propunere de reintroducere a pedepsei cu moartea, abolită în 2004 în cadrul demersurilor Turciei de aderare la Uniunea Europeană, transmite dpa.

'Vom aduce în parlament propunerea noastră privind pedeapsa cu moartea. O vom prezenta facţiunilor de patru partide politice şi vom cere sprijin', a declarat Mustafa Destici, liderul Partidului Marii Adunări (BBP), ultranaţionalist.

'Dacă îşi vor da sprijinul, aceasta va conduce la un referendum. Dacă nu, va depinde de parlament', a declarat el, într-o conferinţă de presă, conform agenţiei Anadolu.

Recent, cu ocazia funeraliilor unei mame şi fiului ei de 11 luni ucişi într-un atac atribuit rebelilor kurzi, preşedintele Erdogan a declarat că nu va avea o altă opţiune decât să promulge o lege privind pedeapsa cu moartea dacă parlamentul o va vota.

Erdogan va promulga legea

'Fraţii mei, ştiţi cât sunt de sensibil la chestiunea pedepsei cu moartea. Odată ce trece de parlament, nu se pune problema să nu o aprob, o voi aproba', a afirmat el.

Preşedintele a vorbit anterior despre un referendum privind reintroducerea pedepsei capitale, după puciul eşuat din iulie 2016. O astfel de măsură ar pune capăt candidaturii Turciei de aderare la Uniunea Europeană.

Pedeapsa capitală a fost aplicată ultima oară în Turcia în 1984. În 2002, parlamentul a adoptat un pachet de reforme care includea abolirea pedepsei cu moartea.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan şi-a unit forţele cu Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) şi cu BBP înaintea alegerilor legislative din iunie, alianţa lor dispunând acum de o majoritate în parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel