Turcia ar putea lansa o intervenție militară în Siria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Turcia ar putea lansa o operațiune militară în Siria pentru a apăra Mormântul lui Suleyman Șah, a declarat, joi, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, după ce liderul Opoziției Kemal Kilicdaroglu a avertizat că un raid aerian în țara măcinată de război civil nu trebuie executat, scrie The Hurriyet Daily News .

Mormântul lui Suleyman Șah este o enclavă turcă aflată pe teritoriul sirian, unde se presupune că a fost îngropat bunicul lui Osman I, făuritorul Imperiului Otoman.

"Mormântul lui Suleyman Șah este un loc rar, care se află pe pământ turc, dar în afara granițelor Turciei. Nu există diferență între Mormânt, Ankara sau Sinop. Pământul pe care se află este pământ turcesc. Forțele noastre armate îi asigură securitatea și îl protejează", a declarat Yildiz.

"Kılıçdaroğlu vrea să fim indiferenți față de un posibil atac acolo? Spune el cumva 'prefaceți-vă că nu s-a întâmplat nimic?", a continuat ministrul.

"Pot să spun clar că nu va fi nicio operațiune dacă nu va fi impusă de un atac. Dar dacă va fi nevoie să ne apărăm pământul, o vom face. O operațiune în acel loc va fi luată în discuție dacă va fi necesar, dar nu va fi o operațiune la scară largă", a mai spus oficialul.

Bucata de pământ se învecinează cu Aleppo, al doilea cel mai mare orași al Siriei (controlat de rebeli), și se află la aproximativ 30 de km de granița cu Turcia, țara cu una dintre cele mai puternice forțe militare din cadrul NATO.

Premierul Turciei, Recep Tayyp Erdogan, avertiza și el, la sfârșitul anului trecut, că un atac asupra Mormântului va fi considerat un atac asupra țării sale și a NATO, ceea ce va declanșa măsuri corespunzătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel