Data publicării:

”Turburările” din Rusia și efectul lor de decenii asupra României

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Arhiva
WhatsApp

BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

Alegeri prezidentiale 2024

În Telegraful Roman apărut sâmbătă, 20 ianuarie (2 Februarie) 1918 se păstrează în atenție evenimentele din Rusia, cu accent pe mișcările lui Troțki, recunoscut ca personaj cheie în ceea ce se petrecea în politica de la Răsărit.

Frământările politice ale vecinilor noștri, în toiul Războiului Civil Rus ( 1917-1921) nu scapă din atenția presei românești. Așadar, știrea a fost scrisă cu mai puțin de două luni înainte de ratificarea tratatului de pacea de la Brest-Litovsk (6 martie 1918) pe care noul guvern bolșevic l-a semnat cu Germania. Era tocmai în preajma atacului pe care Rusia (cu a sa proaspătă Armată Roșie „a muncitorilor și țăranilor”) urma să îl suporte din partea Germaniei, în februarie 1918.

(w670) 

În final se dezminte știrea legată de Ferdinand, apărută anterior, și anume că Suveranul României ar fi fost „deținut” și dus la Petrograd.

În articol apare și numele revoluționarului rus Viktor Cernov ( 1873-1952) care conducea socialiștii revoluționari.

În articol sunt surprinse tocmai acele timpuri care l-au făcut pe Sir Winston Churchill să declare trei decenii mai târziu celebra „The failure to strangle Bolshevism lies heavy upon us” adică „Eșecul în a strangula bolșevismul se răsfrânge grav asupra noastră.

Turburările din Rusia”

Motivul plecării lui Troțki. – Constituanta. – Disolvarea. – Conventul. – Minoritatea. – Pe străzi. – Imprumuturile de stat.

Comisarul de externe al poporului, Troțki, anunțase înainte de a pleca din Brest – Litovsc, că din motive de politică internă trebuie să se întoarcă la Petrograd. A făcut propunerea, ca desbaterile despre evacuarea teritoriilor ocupate și despre votarea paporului să se amâne pe ziua de 29 Ianuarie.

Troțki trebuia să plece la Petrofrad, de oarece tocmai atunci se deschide acolo adunarea constituantă, chemată să dee formă definitivă de guvernare Rusiei.

Dar adunarea abea s’a întrunit și în zorii zilei de Sâmbătă în 19 l.c. s’a și disolvat.

Bolșevikianii,  - în considerare că majoritatea constituantei (aripa dreaptă a socialiștilor revoluționari), a respins raportul guvernului, - au dat o declarație și au părăsit sala ședințelor în mijlocul unui mare tumult.

            Raportul guvernului cerea să se recunoască domnia legală a comisarilor poporului și să se aprobe felul cum se urmează tratativele de pace. După ce majoritatea a refuzat aprobarea, soldații marinari dela Kronstadt au pătruns pe la 4 ore demineața în palatul Tauris, unde se ținea ședința, și cu forța au împrăștiat pe deputați.

            Comitetul central al sovietelor a dat apoi un decret, prin care disolvă adunarea constituantă, al cărei loc îl va lua un convent (compus din membrii unui singur partid), - va să zică earăș după chipul și asemănarea marei revoluții franceze.

            Conventul rusesc va avea în fața sa: pe socialiștii revoluționari din dreapta sub conducerea lui Cernov, pe cadeți și pe Kerenski. Surprinderile vor fi, prin urmare, foarte posibile.

Nu se confirmă știrea despre hotărârea stăpânirii bolșevikiane, cu privire la deținerea regelui României Ferdinand, și intențiunea de a-l duce pe ostatic la Petrograd. Stăpânirea rusesească a dat ordin reprezentantului său de la Iași să rupă legătura cu guvernul României și să se întoarcă la Petrograd.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel