Guvernul Brătianu (5) – Prima declarație a primului guvern al României Mari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Ion I. C. Brătianu
Ion I. C. Brătianu
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În numărul 32 din Izbânda, ziar democrat și independent, apărut la data de Joi, 29 (12) Noembrie 1918, este prezentată o declarație a primului guvern al României Mari. Acesta avea misiunea să pună în practică programul politic al Partidului Național Liberal. Este vorba despre Guvernul condus de Ion I. C. Brătianu (5) care a guvernat România în perioada 29 noiembrie 1918 – 26 septembrie 1919. În acest guvern, Brătianu deținea și portofoliul ministerului de extern. Ca să avem o dimensiune a valorii guvernului mai putem menționa că în acest guvern al României Mari funcția de ministru al lucrărilor publice era deținută de Anghel Saligny, la Culte și Instrucțiune publică era I.G. Duca, miniștrii fără portofoliu (pentru Basarabia) erau Ion Inculeț și Daniel Ciugureanu, pentru Bucovina – Iancu Flondor și Ion Nistor, în timp ce pentru Transilvania funcțiile erau deținute de Alexandru Vaida-Voievod, Vasile Goldiș și Ștefan Cicio Pop. Acest istoric guvern a fost succedat de efemerul Guvern General Arthur Văitoianu (27 septembrie - 30 noiembrie 1919) care a deschis drumul Guvernului Vaida-Voievod (1 decembrie 1919 – 12 martie 1920) succedat și el de Guvernul Alexandru Averescu (2) și el cu o existență scurtă. În fine, după acesta a venit un guvern de o lună – Take Ionescu și din nou I. C. Brătianu (6) care a avut o viață lungă pentru vremurile respective (19 ianuarie 1922 – 29 martie 1926).

„Declarația noului guvern

Chemați la guvern în împrejurări atât de însemnate pentru Neamul Românesc și continuând opera națională și democratică a ministerului care ne-a precedat, credem de datoria noastră să afirmăm din nou ținta ce urmărim.

Declarația primului guvern al României Mari publicată în "Izbânda"

În politica externă, guvernul, strâns legat de aliații noștri, va urma politica care a călăuzit destinele României dela declararea războiului. El privește ca nule și inexistente toate actele ce s'au săvârșit după încheerea armistițiului și rezemându-se pe tratatele încheiate, va lucra pentru deplina realizare a drepturilor neamului, sprijinite pe atâtea jertfe și exprimate cu hotărîre de toate ținuturile locuite de români.

În politica internă, guvernul va concentra toată munca lui pentru desăvârșirea fără întârziere a celor două reforme înscrise în Constituție și așteptate de țară: votul obștesc și împroprietărirea sătenilor prin expropriere.

În mijlocul lipsurilor de cari suferă mai ales populația muncitoare și a jafurilor și distrugerilor inamicului, guvernul va da o deosebită atenție cestiunilor de refacere și de aprovizionare.

Tot odată în îndeplinirea misiunei sale și în opera de consolidare a unităței naționale, guvernul va fi însuflețit de spiritul democratic manifestat cu căldură de românii de pretutindeni și va urmări înfăptuirea ideilor cuprinse în programul partidului Național-Liberal."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel