Tulcea: Piscicultorii atrag atenţia asupra speciilor invazive din Deltă
Proprietarul uneia dintre fermele piscicole din Delta Dunării, Cornel Găină, solicită autorităţilor să permită capturarea şi în perioada prohibiţiei a speciilor invazive, iar propunerea lui este susţinută de Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD).
Propunerea producătorilor de peşte a fost explicată prin creşterea capturilor de peşte cu valoare economică mică în defavoarea celor specifice Deltei Dunării, citează Agerpres.
"Pentru speciile care nu sunt endemice şi care dăunează peştilor locali, carasul, fitofagul, novacul, sângerul şi somnul pitic, pescuitul trebuie să fie permis tot timpul anului, inclusiv în perioada prohibiţiei. Carasul are o altă perioadă de reproducere decât cea a ciprinidelor, iar cel se hrăneşte cu ciprinidele noastre", a declarat, pentru AGERPRES, Cornel Găină.
Solicitarea lui este susţinută şi de preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.
"Somnul pitic a început să apară şi în Delta Dunării. Carasul a fost introdus în Deltă în anii 1970 şi este acum specie dominantă în capturile pescarilor", a menţionat Verbina.
De altfel, potrivit capturilor raportate de 39 de pescari membri ai asociaţiei Cherhana Jurilovca SRL, peştele cu valoare economică mare - crap, somn, şalău, specii de peşti specifici zonei - a reprezentat 10,89% din capturile anului 2016, 6,67% din capturile anului următor şi 1,34% în capturile anului trecut.
Pescarii primesc pentru un kilogram de caras 3 lei, în timp ce pentru un kilogram de crap ei primesc până la 13 lei, potrivit unei situaţii a asociaţiei Goloviţa. În 2013, ei primeau 2 lei pentru kilogramul de caras, în timp ce în 2010 primeau 7,5 lei pentru kilogramul de crap.
La rândul lui, guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac, a declarat că deocamdată nu deţine studii care să susţină propunerea producătorilor de peşte.
"Trebuie făcute studii şi se va lua o decizie împreună cu asociaţiile de pescari, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, în conformitate cu ce se întâmplă în Deltă", a precizat guvernatorul Rezervaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News