Data publicării:

Trupele slab antrenate ale Rusiei nu reușesc să înlăture Ucraina de pe o poziție strategică cheie

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Menținerea pozițiilor ucrainene pe malul stâng al râului Dnipr este una foarte importantă din punct de vedere militar. Deși au încercat să-i înlăture pe ruși din această poziție în vară, acum se ivește o ocazie pentru o „mică” victorie în regiune.

Trupele Rusiei nu au reușit să alunge Ucraina de pe teritoriul aflat sub controlul Kievului pe malul estic al râului Nipru, conform unei noi evaluări. Aceasta se întâmplă în ciuda "avantajului semnificativ" al Moscovei pe malul stâng al râului, cunoscut și sub numele de Dnipr, în sudul Ucrainei, notează Newsweek.

Grupul de Forțe Dnipr al Rusiei a fost "nereușit în toate încercările sale de a alunga apărătorii ucraineni" de pe malul estic, "în ciuda avantajului semnificativ în ceea ce privește forțele armate" în zonă, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit sâmbătă.

"Este foarte probabil ca slaba pregătire și coordonare a forțelor rusești în zonă să limiteze capacitățile lor ofensive", a spus guvernul britanic.

Ucraina a realizat câștiguri semnificative în regiunea sudică Herson în prima sa contraofensivă la sfârșitul anului 2022, forțând trupele ruse să se retragă pe malul estic al Niprului, care a marcat liniile frontului în regiune pe parcursul anului 2023 și în 2024. Luptătorii din Kiev au erodat apărarea rusă de pe malul estic, stabilind puncte de control în sate precum Krynky.

Ucraina spera să recupereze controlul rus din sudul Ucrainei în contraofensiva sa de vară din 2023, dar aceste avansuri nu s-au materializat.

În jurul lunii aprilie 2023, guvernul Rusiei a făcut una dintre primele referiri la un "Grup de Forțe Dnipr" care operează în sudul Ucrainei. Grupul a fost probabil format după pierderi grele ale forțelor inițiale ale Moscovei în jurul Hersonului, a declarat Londra în primăvara trecută.

Forțarea Ucrainei să părăsească malul stâng al râului Nipru "rămâne un obiectiv operațional prioritar pentru Rusia", a adăugat guvernul Regatului Unit sâmbătă. "Este foarte probabil ca Rusia să persiste cu atacurile în zona Krynky în săptămânile următoare, în ciuda creșterii pierderilor de personal."

Forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul stâng al Niprului, iar până sâmbătă nu s-au înregistrat schimbări confirmate pe linia frontului, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american, în ultima sa analiză.

Forțele de apărare sudice ale Ucrainei au declarat duminică că Rusia continuă eforturile de a împinge Ucraina înapoi de pe malul stâng, dar trupele din Kiev au eliminat 14 soldați ruși, nouă vehicule blindate și cinci drone pe malul estic în ultimele 24 de ore. Ministerul Apărării al Rusiei a declarat duminică că forțele sale au eliminat 20 de soldați ucraineni și patru vehicule militare ale Kievului pe întreaga linie de front din Herson.

Amenințarea pozițiilor rusești de pe malul stâng costă Ucraina. "Situația este deplorabilă", a spus un soldat ucrainean care acționează pe malul estic al Niprului, într-un articol publicat vineri în The Financial Times.

Mai devreme săptămână aceasta, colonelul Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt pentru Forțele de Apărare Sudice ale Ucrainei, a declarat că forțele din Kiev se confruntă cu "dificultăți logistice", dar sunt hotărâte să extindă capul de pod stabilit peste râu.

"Tot ceea ce luăm este ceea ce putem căra singuri", a spus Humeniuk pentru The Financial Times. "Sunt cel mult unele tipuri de lansatoare de grenade. Într-un caz foarte rar, am văzut adusă o mitralieră grea."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel