Trump "pozează" în apărător al valorilor tradiţionale, deși conservatorii îl critică că "a trădat mişcarea anti-avort" (France Presse)
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a încercat să își mobilizeze susținătorii în jurul protejării valorilor familiei, în contextul în care se află într-o poziție complicată din cauza ambiguității sale privind dreptul la avort.

Miliardarul septuagenar a fost invitatul de onoare la întâlnirea anuală de la Washington a 'Mothers for Freedom' ('Mame pentru libertate'), o puternică asociaţie conservatoare fondată în 2021 şi care militează pentru drepturile părinţilor şi este în avanpostul "războaielor culturale" din Statele Unite, în special în ceea ce priveşte drepturile persoanelor LGBT+.

Asociaţia militează în special împotriva discuţiilor despre identitatea de gen sau orientarea sexuală în şcoli.

Donald Trump se laudă că, prin numirea a trei judecători conservatori la Curtea Supremă, a făcut posibilă anularea garanţiei constituţionale a dreptului la avort în iunie 2022.

Dar, în faţa criticilor repetate din partea democraţilor şi a susţinerii majorităţii opiniei publice pentru dreptul la avort, fostul preşedinte are acum grijă să se prezinte ca un apărător al "drepturilor reproductive".

"Administraţia mea va fi grozavă pentru femei şi drepturile lor reproductive"

"Administraţia mea va fi grozavă pentru femei şi drepturile lor reproductive", a spus el pe reţeaua sa Truth Social săptămâna trecută.

Joi, el a declarat că este în favoarea rambursării fertilizării in vitro - o problemă deosebit de sensibilă şi foarte politică în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din 5 noiembrie.

El a mai spus că termenul actual de şase săptămâni pentru avort în Florida, statul în care locuieşte, este "prea scurt".

Chestiunea va fi subiectul unui referendum în Florida în ziua alegerilor şi în alte câteva state foarte disputate.

Vineri, la mitingul asociaţiei 'Mothers for Freedom', fostul preşedinte american nu a abordat subiectul avortului.

În timpul unui interviu acordat vineri Fox News, el i-a acuzat din nou pe democraţi că vor să execute "copii după naştere" cu poziţia lor faţă de avort.

Problema protejării dreptului la avort este centrală în duelul dintre Donald Trump şi vicepreşedinta democrată Kamala Harris, care continuă să denunţe schimbările de poziţie ale candidatului republican.

Trump acuzat de conservatori că a trădat mişcarea anti-avort prin ajustarea poziţiei sale în această chestiune

El este, de asemenea, acuzat de conservatori că a trădat mişcarea anti-avort prin ajustarea poziţiei sale în această chestiune cheie a alegerilor prezidenţiale americane.

"Majoritatea americanilor sunt în favoarea accesului la avort, fertilizare in vitro şi contracepţie. El a înţeles în sfârşit acest lucru şi va face totul pentru a distrage atenţia de la istoricul său abisal şi oribil în această problemă", a declarat Mini Timmaraju, lidera asociaţiei Libertate Reproductivă pentru Toţi, vineri, în timpul unei conferinţe telefonice de campanie.

Problema a devenit o povară electorală pentru Partidul Republican şi a împins mulţi alegători în braţele democraţilor, care au promis să restabilească acest drept la nivel naţional.

În acelaşi timp, mişcarea anti-avort îi cere lui Trump să meargă mai departe.

Fostul preşedinte a dat impresia că vrea să joace de ambele părţi. Astfel, el a evitat să ia o poziţie cu privire la interzicerea naţională a avortului, repetând că decizia depinde de fiecare stat, relatează France Presse, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel