Data publicării:

Rusia a început eforturile de a expulza Ucraina din Kursk, dar contraatacul nu a adus rezultate

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

O contraofensivă rusă pentru a recupera părți pierdute din Kursk este în curs de desfășurare, dar nu a câștigat încă avânt.

Ucraina și-a lansat ofensiva luna trecută, capturând numeroase așezări, o mișcare care a surprins chiar și aliații Kievului. Însă, încă de la început, observatorii au subliniat că este puțin probabil ca Ucraina să poată menține câștigurile obținute. 

Imagini video geolocalizate arată că unitățile rusești au recucerit câteva sate, dar situația rămâne instabilă. Atât calitatea, cât și numărul trupelor rusești angajate în regiune sunt neclare, iar relatările de încredere de pe linia frontului sunt rare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut începutul contraofensivei Rusiei și a spus că aceasta intenționează să desfășoare între 60.000 și 70.000 de soldați în regiunea Kursk. Totuși, vineri, el a declarat că rușii „nu au avut încă niciun succes semnificativ. Soldații noștri eroici rezistă.”

SUA au evaluat că Rusia ar avea nevoie de până la 20 de brigăzi – aproximativ 50.000 de oameni – pentru a expulza forțele ucrainene din Kursk, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, general-maior Pat Ryder, a spus joi că acțiunile rusești de până acum au fost „marginale”, iar analiștii nu au observat masa sau calitatea necesară pentru a înlătura rapid forțele ucrainene, mult mai mici ca număr.

Unele unități de elită par a fi implicate în contraofensiva rusă – imagini video geolocalizate au arătat elemente ale Regimentului 51 Aeropurtat, care a participat la un asalt joi. Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că o mică parte din gruparea rusă din Kursk este formată din unități cu experiență de luptă.

"Prin lansarea unor ofensive surpriză de-a lungul graniței slab apărate, Ucraina poate urmări un război de gherilă"

Indicațiile inițiale sugerează că forțele ruse ar putea încerca să izoleze trupele ucrainene în apropierea orașului Korenevo, înainte de a începe o operațiune contraofensivă de mai mare amploare.

Un ofițer ucrainean care participă la operațiunea din regiunea Kursk a declarat vineri pentru CNN că rușii au recucerit aproximativ doi kilometri (o evaluare împărtășită și de bloggerii militari ruși) în partea vestică a zonei ocupate de ucraineni luna trecută. Ofițerul a mai spus că liniile de comunicații slabe le afectează operațiunile.

A apărut un videoclip în care drapelul rus – și, întâmplător, drapelul companiei militare private Wagner – este ridicat în satul Snahost. Cu toate acestea, ofițerul ucrainean a declarat că situația s-a stabilizat și că se dau lupte intense într-un alt sat din apropiere.

Există, de asemenea, semne că unitățile ucrainene ar putea dezvolta o nouă rută de atac în altă parte a regiunii Kursk, în apropierea orașului Veseloe. Acest lucru ar putea avea ca scop distragerea forțelor ruse.

„Prin lansarea unor ofensive surpriză de-a lungul graniței slab apărate, Ucraina poate urmări un război de gherilă la nivel operațional pentru a sprijini o strategie generală de epuizare,” spune Robert Rose de la Modern War Institute de la West Point.

În ciuda contraatacului rusesc care se intensifică în Kursk și a pierderilor tot mai mari ale Ucrainei, Zelenski insistă că incursiunea în Kursk este necesară și valoroasă, încetinind astfel avansurile rusești în estul regiunii Donețk, unde orașul Pokrovsk este sub amenințare imediată. Președintele rus, Vladimir Putin, caută să captureze complet cele patru regiuni estice ucrainene pe care deja le controlează parțial, iar majoritatea luptelor din acest război s-au concentrat în această zonă.

Zelenski a declarat vineri, în cadrul unui panel din Kiev moderat de Fareed Zakaria de la CNN, că avantajul Rusiei în privința muniției de artilerie în zona Pokrovsk a fost redus de la un raport de 12-la-1 la 2,5-la-1, atribuind acest succes campaniei din Kursk.

„Viteza avansului rusesc în sectorul Donețk era chiar mai mare înainte de operațiunea din Kursk. Și nu doar în sectorul Donețk, ci în tot estul,” a spus Zelenski.

Deși avansul rus a încetinit în prima săptămână a lunii septembrie, nu au fost retrase unități semnificative pentru a lupta în Kursk, deși unele au fost redistribuite din zone mai puțin contestate de-a lungul liniei de front de 1.000 de kilometri. Kremlinul pare să prioritizeze progresul în Donețk în detrimentul recuperării teritoriului rusesc pierdut – cel puțin pentru moment.

Ucrainenii au oferit mai multe motive pentru operațiunea din Kursk: că ar forța Rusia să redistribuie trupe angajate pe liniile de front din Ucraina; că ar oferi Ucrainei teritoriu de schimb în eventuale negocieri; că ar ridiculiza „liniile roșii” ale lui Putin; și că ar oferi un număr de prizonieri de război pentru schimb (ceea ce deja s-a întâmplat).

Zelenski susține că operațiunea din Kursk a demonstrat că avertismentele lui Putin privind consecințele unei escaladări sunt lipsite de fundament

Zelenski susține că operațiunea din Kursk a demonstrat că avertismentele lui Putin privind consecințele unei escaladări sunt lipsite de fundament.

Președintele ucrainean a adăugat acum o altă justificare pentru ofensiva din Kursk: că aceasta a împiedicat un plan rusesc de a cuceri o mare parte din nordul Ucrainei ca zonă tampon, un plan care ar fi înglobat „centre regionale.”

El a spus în cadrul panelului de la Kiev că „informațiile de la partenerii noștri” indicau că rușii intenționau să creeze „zone de securitate” adânc în interiorul Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington DC, a declarat vineri că acțiunea militară rusă ar fi putut intenționa „operațiuni ofensive suplimentare pe un front mai larg și mai continuu în nord-estul Ucrainei pentru a întinde semnificativ forțele ucrainene.”

Pentru moment, asemenea ambiții rusești sunt estompate. Rușii păstrează încă avantajul în privința puterii de foc și a efectivelor de-a lungul majorității liniilor de front existente și vor continua să utilizeze tactica bombardamentelor intense – urmate de avansuri ale infanteriei prin ruinele distruse – ca o metodă de erodare a inamicului.

Zelensky susține că operațiunea din Kursk a demonstrat că avertismentele lui Putin privind consecințele unei escaladări sunt lipsite de fundament.

Zelensky a adăugat acum o altă justificare pentru ofensiva din Kursk: că aceasta a împiedicat un plan rusesc de a cuceri o mare parte din nordul Ucrainei ca zonă tampon, un plan care ar fi înglobat „centre regionale.”

El a spus în cadrul panelului de la Kiev că „informațiile de la partenerii noștri” indicau că rușii intenționau să creeze „zone de securitate” adânc în interiorul Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington DC, a declarat vineri că comanda militară rusă ar fi putut intenționa „operațiuni ofensive suplimentare pe un front mai larg și mai continuu în nord-estul Ucrainei pentru a întinde semnificativ forțele ucrainene.”

Pentru moment, asemenea ambiții rusești sunt suspendate. Rușii păstrează încă avantajul în privința puterii de foc și a efectivelor de-a lungul majorității liniilor de front existente și vor continua să utilizeze tactica bombardamentelor intense – urmate de avansuri ale infanteriei prin ruinele distruse – ca o metodă de erodare a inamicului.

Ucrainenii au mai multe priorități imediate: crearea și consolidarea liniilor de apărare în est și accelerarea formării de noi unități. Ei dezvoltă capabilități de atac de lungă distanță pentru a degrada infrastructura rusă, cum ar fi aeroporturile și depozitele de combustibil. De asemenea, cer o mai mare libertate de a utiliza rachetele de precizie de origine occidentală pentru țintele aflate adânc în teritoriul rusesc, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel