Rebelii Houthi, atac cu rachetă în centrul Israelului. Netanyahu îi avertizează că vor plăti "un preţ mare"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ameninţat duminică pe rebelii houthi din Yemen cu privire la represalii, după ce aceştia au revendicat un atac cu rachetă în centrul Israelului.

Proiectilul a fost lansat din Yemen către Israel la ora 6 dimineața, ora locală, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului, care au adăugat că "cel mai probabil s-a fragmentat în aer." Racheta a căzut într-o zonă deschisă în centrul Israelului, fără a fi raportate victime.

Videoclipuri și imagini distribuite de Autoritatea de Pompieri și Salvare din Israel pe Telegram arată mari coloane de fum ridicându-se deasupra unui câmp deschis și geamuri sparte într-o stație de tren din Modi'in, un oraș între Tel Aviv și Ierusalim.

Un purtător de cuvânt militar al grupării Houthi, susținută de Iran, a confirmat atacul, susținând că gruparea a folosit o "nouă rachetă balistică hipersonică" și avertizând că Israelul ar trebui să se aștepte la mai multe atacuri de acest fel, pe măsură ce se apropie "prima aniversare a atacului din 7 octombrie al Hamas".

În ciuda tensiunilor de luni de zile, aceasta este o situație rară în care o rachetă a pătruns atât de adânc în centrul Israelului, o zonă considerată în general sigură pentru civili.

"Suntem într-o campanie multi-disciplinară împotriva axei malefice a Iranului care se străduiește să ne distrugă", a spus Netanyahu, vorbind înaintea unei ședințe a cabinetului.

"Ar fi trebuit să știe deja că noi impunem un preț greu pentru orice încercare de a ne ataca," a adăugat el, referindu-se la atacul israelian asupra portului Hodeidah din Yemen în iulie, care a urmat unui atac mortal cu dronă asupra Tel Avivului.

"Realitatea actuală nu va continua"

Poliția israeliană a declarat că lucrează cu echipa de geniști în zona Shfela, cunoscută și sub numele de Dealurile Iudeei, unde a căzut un fragment de interceptor. Autoritățile izolează acum locul impactului și caută alte resturi de interceptor, a precizat poliția.

Sirenele au sunat în centrul și nordul Israelului, a anunțat armata, și au fost activate și la aeroportul din Tel Aviv, a confirmat purtătorul de cuvânt al aeroportului pentru CNN. Videoclipuri de pe rețelele sociale au arătat pasageri fugind pentru a găsi adăpost.

Tot duminică dimineața, aproximativ 40 de proiectile au fost lansate din Liban către nordul Israelului, unele fiind interceptate, iar altele căzând în zone deschise, potrivit IDF. Nu au fost raportate victime, iar autoritățile sting incendiile provocate de proiectilele căzute.

Hezbollah a lansat aproape zilnic salve de proiectile și drone asupra Israelului. "Realitatea actuală nu va continua," a spus Netanyahu, adăugând că este necesară o "schimbare a echilibrului de putere" la granița de nord pentru a permite locuitorilor să se întoarcă acasă.

Între timp, IDF a deschis o investigație după ce s-a raportat că au fost aruncate pliante în sudul Libanului, avertizând civilii să plece.

Pliantele, scrise în arabă și găsite în zona Wazzani, un sat aflat la câțiva kilometri de granița cu Israelul, le spuneau locuitorilor că Hezbollah trage din zona lor și că ar trebui "să nu se întoarcă până la sfârșitul războiului."

IDF a declarat duminică într-un comunicat că distribuirea pliantelor a fost "o inițiativă independentă a Brigăzii 769 din Comandamentul de Nord" și nu a fost aprobată de comanda superioară a IDF.

Temeri privind escaladarea

Tensiunile dintre Israel, Yemen și Liban au crescut în ultimele luni, pe măsură ce Israelul și-a desfășurat războiul împotriva Hamas în Gaza după atacurile grupării militante din 7 octombrie. Liderii mondiali au avertizat asupra riscului de extindere a conflictului în întreg Orientul Mijlociu.

De la începutul războiului, gruparea Houthi susținută de Iran, care controlează cele mai populate regiuni ale Yemenului, a vizat frecvent Israelul cu drone și rachete. Majoritatea acestora au fost interceptate de sistemele de apărare israeliene sau de cele ale aliaților săi.

De asemenea, Houthi a atacat nave în Marea Roșie, ca semn de respingere a campaniei militare a Israelului în Gaza.

Cel mai notabil, în iulie, gruparea și-a asumat responsabilitatea pentru un atac mortal cu dronă în Tel Aviv, centrul comercial al Israelului – prima dată când orașul a fost lovit de o dronă Houthi.

Israelul a ripostat a doua zi cu atacuri aeriene mortale asupra unui port din Yemen – prima astfel de lovitură asupra Yemenului, potrivit oficialilor israelieni.

Gruparea militantă Hezbollah, susținută de Iran în Liban, a desfășurat, de asemenea, atacuri asupra nordului Israelului, lansând rachete și drone sâmbătă, vizând situri militare israeliene.

Aceste atacuri directe pe teritoriul celuilalt au ridicat îngrijorări că ar putea apărea un nou front în conflictul în desfășurare, care deja amenință să se extindă în întreaga regiune.

Israelul și-a lansat războiul în Gaza după atacurile transfrontaliere din 7 octombrie ale grupării Hamas, în urma cărora peste 1.200 de israelieni au fost uciși și 250 luați ostatici, conform autorităților israeliene.

De atunci, peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în operațiunile militare ale Israelului în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă. Ministerul nu face distincție între combatanți și civili în statisticile sale, dar susține că majoritatea celor uciși sunt femei și copii, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel