Plantele au nevoie de nutrienți pentru a înflori și a crește. Pentru aceasta, grădinarii recomandă să le hrănești cu un îngrășământ pentru fertilizare.
Îngrășământul poate fi chimic, dar și natural. Într-adevăr, unele ingrediente pe care le ai în bucătărie pot fi folosite ca și îngrășământ. Este și cazul cojilor de ouă.
Cojile de ou sunt bogate în minerale și aminoacizi esențiali pentru creșterea plantelor. Prin urmare, sunt utile în grădină. În loc să le arunci, ia în considerare reciclarea lor și folosește-le ca și îngrășământ pentru plantele de interior sau de grădină.
Vei avea nevoie de:
10 coji de ouă,
5 litri de apă
Toarnă 5 litri de apă într-o cratiță, în care ai adăugat și cojile de ouă. Pune cratița pe aragaz, la foc mediu. După ce apa începe să fiarbă, oprește focul și lasă amestecul să stea 24 de ore. Apoi, filtrează infuzia și ține-o la rece, într-o sticlă.
Cu ce să uzi plantele ca să reziste iernii: un amestec esențial, dezvăluit de grădinari
Udă plantele cu această infuzie, care le va oferi hidratarea de care au nevoie și nutrienții esențiali pentru creștere. Reține că acest îngrășământ lichid poate fi păstrat până la trei luni.
Pe lângă faptul că servesc drept îngrășământ, cojile de ouă pot îmbogăți compostul. Zdrobește-le grosier și adaugă-le în compost. Astfel, calciul, fosforul și fosfatul din cojile de ouă se vor descompune și vor hrăni plantele.
Nu puneți niciodată aceste plante pe pervaz: după câteva zile vor muri
Și asta nu este tot. Cojile de ouă sunt, de asemenea, eficiente în echilibrarea pH-ului compostului pe care îl face mai puțin acid. Într-adevăr, calciul pe care îl conțin ajută la neutralizarea acidității anumitor deșeuri, care formează compostul.
Plantele din grădină pot fi ținta melcilor. Pentru a-i respinge, zdrobește grosier cojile de ouă și pune-le în jurul plantelor, pentru a forma o barieră împotriva melcilor.
Cojile de ouă, adăugate în sol, fac bine roșiilor, ardeilor și vinetelor din grădină. Într-adevăr, calciul ajută la prevenirea putregaiului.
Cojile de ouă sunt utile și în protejarea pomilor fructiferi de ondularea frunzelor. Această boală criptogamică are ca rezultat deformarea frunzelor pomilor fructiferi infectați. Boala criptogamică este o boală a plantelor cauzată de o ciupercă.
Pentru a lupta împotriva ondulației frunzelor, trebuie doar să pui cojile de ou în plase și să le atârni pe pomul fructifer, de îndată ce acesta înflorește. Reține că toate cojile de ouă folosite nu trebuie fierte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci