Trei greșeli strategice făcute de Elena Udrea au dus la pierderea Convenției
Elena Udrea a reușit un rezultat spectaculos la Convenția PDL, de neanticipat la începutul campaniei electorale. Dacă acceptăm varianta că buletinele anulate sunt, de fapt, ale taberei Udrea, aceasta s-a aflat la doar 121 de voturi de victorie. În orice variantă, înfrângerea s-a produs pe ultima sută de metri a cursei. Consultantul politic Horia Mihălcescu a identificat trei greșeli strategice ale campaniei derulate de Elena Udrea.
1. A pierdut momentul ideal pentru rebranding la nivel național. După ce a obținut un loc în Parlament, Elena Udrea și-a concentrat resursele pe alegerile interne din PDL, neglijând campania de recucerire a imaginii la nivelul electoratului. Campania din circumscripția Neamț nu a fost continuată la nivel național. Ca urmare, trendul de recuperare a încrederii a fost pierdut. Delegații la Convenție sunt atenți la sondaje, iar Udrea este prost plasată, neputând să le ofere perspectiva unei locomotive de imagine, care să-i ducă la victorie.
2. Strategia de comunicare a fost greșită: a atacat dur colegii de partid și pe Vasile Blaga, pentru a da imaginea unei luptătoare cu inerția/compromisul cu USL. În loc să vină cu un mesaj pozitiv, a venit cu unul agresiv, jignitor. Rezultatul a fost unul pervers: a reamintit perioada de control strict a epocii Băsescu și a dat impresia unei viitoare conduceri de tip autoritar, bazată pe frică, nu pe colaborare.
3. Manevra electorală cu un ”iepure” care să colecteze ceva din voturile nemulțumiților de Blaga și să i le plaseze în turul doi s-a dovedit devastatoare. Monica Macovei nu a luat voturi de la Blaga, ci din tabăra lui Udrea. Practic, și-au disputat fidelii lui Traian Băsescu, netezind calea lui Blaga către 50% plus un vot. Momentul în care trebuia schimbată strategia era în timpul Convenției. Dacă Macovei ar fi anunțat un tandem cu Udrea înainte de vot, se crea impresia unei coagulări a forțelor, iar nehotărâții basculau spre tabăra Udrea. Astfel, Macovei ar fi adus nu doar 209 voturi, ci și un important procent de nehotărâți, care putea face diferența.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News