Data publicării:

Faimoasa cometă Tsuchinshan-ATLAS a fost surprinsă deasupra unui loc mirific din România. Imaginea care îți taie răsuflarea

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a fost surprinsă deasupra unui loc mirific din România.

Cometa Tsuchinshan-ATLAS a bucurat ochii a milioane de români în ultima săptămână, după ce a apărut pe cerul de seară în urma trecerii la periheliu. Totuși, cometa devine tot mai puțin vizibilă iar în prezent (n.r. 19 octombrie 2024) cometa este la limita vizibilității cu ochiul liber. Încă se mai poate observa din zonele cu poluare luminoasă redusă.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a fost imortalizată din toate zonele țării, devenind cea mai instagramabilă cometă din istorie, chiar dacă strălucirea ei nu s-a ridicat la nivelul altor comete din ultimele decenii, precum cometa McNaught, care a mai fost numită și Marea Cometă din 2007, sau cometa Hale-Bopp.

Faptul că aproape fiecare om dispune de un smartphone cu funcția de fotografiere night mode a făcut însă ca Tsuchinshan-ATLAS să fie cea mai fotografiată cometă.

Cometă Tsuchinshan-ATLAS, surprinsă deasupra unui loc mirific din România

 

În seara zilei de 18 octombrie, când cometa încă era observabilă cu ochiul liber, deși cu o strălucire simțitor mai slabă decât în serile precedente, am reușit să o fotografiem și noi deasupra unuia dintre cele mai frumoase locuri din România.

Ne-am instalat trepiedul și aparatul într-unul dintre punctele de belvedere din pasul Rucăr-Bran, în apropiere de Dealul Sasului, și am surprins cometa Tsuchinshan-ATLAS deasupra localității Podu Dâmboviței, de la poalele Munților Piatra Craiului (foto mai jos).

Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS a devenit din nou vizibilă pentru pământenii din întreaga emisfera nordică începând de sâmbăta trecută (n.r. 12 octombrie 2024), în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă, au informat AFP, DPA și Agerpres.

Micul corp de rocă şi gheaţă a fost detectat abia în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui său. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existenţa.

Această cometă a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal.

Vizibilă cu ochiul liber în emisfera sudică în luna septembrie, această cometă, a cărei denumire ştiinţifică oficială este C/2023 A3, a fost reperată din nou vineri seară în America de Nord, a declarat Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Coasta de Azur din sudul Franţei.

Atunci când cometele se apropie de steaua noastră, gheaţa din nucleul lor se topeşte şi lasă în urmă o dâră lungă de praf, ce reflectă lumina solară. Se spune atunci că o cometă pierde gaze, prin formarea unui element caracteristic, coama cometei, riscând, uneori, chiar să se dezintegreze.

Vizibilă de aproximativ o săptămână în întreaga emisferă nordică, cometa Tsuchinshan-ATLAS a fost „un pic mai sus“ pe cer în fiecare seară şi a fost  observată privind spre vest, imediat după apus. Cu excepţia cazului în care anumite obstacole din calea sa ar putea să îi modifice traiectoria, cometa Tsuchinshan-ATLAS urmează o orbită care nu ar trebui să o apropie din nou de Pământ decât peste 80.000 de ani.

Bazându-se pe orbita cometei şi pe anumite programe de modelare computerizată, astronomul Eric Lagadec a estimat că Tsuchinshan-ATLAS ar putea să provină dintr-o zonă situată la o distanţă de 400.000 de ori mai mare decât distanţa Pământ-Soare, înainte să ajungă în proximitatea planetei noastre.

Este vorba despre o călătorie care se poate număra în milioane de ani pentru această cometă, care s-a născut probabil în Norul Oort, un ansamblu ipotetic şi gigantic de planete pitice şi corpuri cereşti, situat chiar la marginea Sistemului Solar.

Foto: Ioan Radu Gava

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel