Transpiri mult? Ai grijă! De vină nu e doar canicula. Poate fi semn de boală
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Fenomen cât se poate de normal, transpiraţia nu e cauzată doar de temperaturile de vară, ci poate fi asociată şi cu unele probleme de sănătate. 

Transpirația este modul prin care organismul își autoreglează temperatura. În condiţii de temperaturi ridicate, de efort fizic intens sau pe fond de stres, transpirația este un răspuns normal. Dacă sudoarea apare indiferent de situație sau de temperatură, cel mai probabil este vorba de hiperhidroză, un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, care produce o cantitate de sudoare peste limitele normale. În afară de perturbarea activităților zilnice normale, acest tip de transpirație intensă poate provoca anxietate socială și jenă. Transpirația excesivă asociată cu hiperhidroză este, în mod normal, cea mai activă la nivelul mâinilor, picioarelor, axilelor și inghinei, din cauza concentrației relativ ridicate de glande sudoripare.

„Transpirația excesivă diurnă se observă mai ales pe palme, axile, tălpi, dar și la nivelul feței sau trunchiului. Unii pacienți raportează episoade repetate de transpirație severă, suficient de puternice încât să producă disconfort sau să îi trezească din somn, chiar dacă încăperea în care dorm este rece. Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, hiperhidroza poate deveni atât de neplăcută încât poate să provoace schimbări în comportamentul social sau chiar depresie. Persoanele care transpiră în exces au tendința să se ferească de contactul tactil cu alte persoane, încearcă să nu dea mâna în semn de salut și evită îmbrățișările. Totodată, pot dezvolta nevoia de a se izola și de a nu mai participa la viața socială”, a explicat dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog pentru Click Sănătate.

Ce boli se pot ascunde sub un tricou ud în spate

Atunci când apare în exces, transpirația poate ascunde probleme de sănătate. "O ciroză hepatică, o insuficiență renală cu nivel mare de creatinină și acid uric și uree vor căuta glandele noastre sudoripare să ajute sistemul de excreție renal sau hepatic prin eliminarea prin transpirație a unor cantități din toxicele pe care le ingerăm”, a explicat dr. Nedelcu pentru Digi24. Transpirația în exces apare și la emoții, stres sau chiar la bolnavii de inimă care fac efort sau în cazul unor afecțiuni endocrine. De multe ori este suficient să tratăm boala pentru a scăpa și de transpirație.

Carență de minerale

Transpirația excesivă noaptea poate fi întâlnită și la copiii mici, mai ales în perioadele de creștere, ceea ce poate trăda o carență de minerale, în special de calciu și magneziu, dar este posibil ca fenomenul să se regăsească și în perioada de prepubertate. În unele cazuri poate fi vorba de o dereglare a tiroidei, precum în tiroidita autoimună. În acest caz, copilul are probleme și cu creșterea în înălțime, dificultăți de memorie și concentrare și ar trebui dus la un consult de specialitate, avertizează doc.ro

Infecție pulmonară

În alte situații, transpirația excesivă noaptea poate trăda o infecție pulmonară, cel mai frecvent tuberculoză, dar și alte boli, precum bronșitele cronice, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), în puseele acute și alte boli pulmonare însoțite de insuficiență respiratorie. Transpirația în acest caz este însoțită și de o stare generală de rău, slăbiciune, stare subfebrilă, frison sau junghi toracic, tuse încărcată dimineața la trezire dar și pe parcursul zilei. Aceste simptome asociate transpirației sunt motive în plus pentru a merge cât mai repede la un medic specialist.

Alte infecții

Și localizarea infecțiilor la un alt nivel decât cel pulmonar pot duce la instalarea stărilor subfebrile și febrile, mai ales seara și noaptea, generând transpirație excesivă. Se ridică în acest caz suspiciunea prezenței unor boli infecțioase precum hepatitele virale B și C, dar problema se regăsește și în cazul endocarditei (infecția este localizată la nivelul învelișului cardiac) sau în osteomielită (infecție osoasă). Este necesar un consult medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel