Transformarea digitală a României, asumată în PNRR. DES Hub, soluții care vor duce la creșterea României în DESI
Asociația H.appyCities propune mai multe măsuri necesare pentru digitalizarea României și creșterea țării noastre în DESI.
Asociația H.appyCities a lansat la începutul lunii septembrie a anului 2022 documentul de analiză "Economia digitală și Societatea în România", care și-a dorit să ofere să ofere o imagine detaliată a situației digitalizării României, atât în contextul larg european, cât și făcând paralele cu cel specific unor țări ce pot constitui exemple de bună practică pentru scorul României măsurat prin Digital Economy and Society Index (DESI) al Comisiei Europene.
Pe baza acestui document au fost ulterior organizate serie de întâlniri lunare dedicate urmăririi progresului digitalizării României, ca parte a proiectului Digital Economy and Society Hub (DES Hub) pe care Asociația H.appyCities îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Scopul acestor întâlniri a fost găsirea celor mai bune soluții care să ducă la creșterea României în DESI.
Măsurile propuse în cadrul proiectului DES Hub
"Măsurile propuse au adresat fiecare dimensiune a DESI. În rezumat ele urmăresc:
1. Pentru capitalul uman, sunt propuse măsuri precum desemnarea unui coordonator al transformării digitale în fiecare minister, crearea unui program de ambasadori digitali și implicarea Poștei Române în alfabetizarea digitală. Scopul este de a îmbunătăți competențele digitale ale cetățenilor și de a promova beneficiile folosirii tehnologiei prin campanii media;
- În ceea ce privește conectivitatea, sunt propuse măsuri pentru creșterea încrederii în serviciile online și atractivitatea acestora, precum apariția unui serviciu DNS gratuit și introducerea unui sistem de confirmare certă a atributelor unui IP;
2. Pentru utilizarea tehnologiilor digitale în România sunt propuse măsuri în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor digitale în IMM-uri prin implementarea unui sistem de bonificații, precum și alte măsuri care să centralizeze și să gestioneze sursele de finanțare europeană, să dezvolte un program de scalare, să îmbunătățească interacțiunea cu administrația publică prin API;
3. Pentru serviciile publice digitale sunt propuse măsuri prin care să se realizeze o analiză a impactului asupra DESI, să evalueze impactul fondurilor structurale, să diversifice oferta de servicii publice digitale, să implice toate nivelurile decizionale, să actualizeze și operaționalizeze catalogul de servicii publice digitale și să dezvolte o strategie de guvernanță a datelor", se arată în documentul Asociației H.appyCities.
"Pentru îndeplinirea lor este nevoie de un efort considerabil"
Totuși, inițiatorii proiectului DES Hub, punctează că pentru îndeplinirea tutror acestor măsuri este "nevoie de un efort considerabil".
"Pentru îndeplinirea lor este însă nevoie de un efort considerabil, atât la nivel de conducere politică și administrativă cât și la nivel de implementare. Conștienți fiind de acest lucru, ne propunem ca același cadru colaborativ să fie orientat nu numai spre urmărirea progresului cât și spre identificarea blocajelor și oferirea de soluții printr-un mecanism cât se poate de transparent de colaborare.
Credem că numai așa, prin schimbarea acestui mod de lucru, poate fi accelerată dezvoltarea economiei digitale și, implicit, crearea unui cadru de dezvoltare al României conectat la viitor", subliniază Asociația H.appyCities.
Măsurile propuse sunt detaliate în acest document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News