Secționarea cablurilor terestre de fibră optică dintre Finlanda și Suedia, de origine accidentală
Incidentul de luni vine la numai două săptămâni de la cel din Marea Baltică, atunci când o navă tip cargo a secționat două cabluri submarine.
Autoritățile finlandeze au afirmat că secționarea celor două cabluri terestre de fibră optică luni, în Finlanda, pare a fi de origine accidentală, după ce un ministru serdez a menționat, inițial, că ar fi vorba de sabotaj, transmite AFP. Incidentul vine la numai două săptămâni după ce două cabluri submarine din Marea Baltică au fost secționate de o navă cargo chinezească.
”Ambele cabluri par să fi fost tăiate în timpul lucrărilor de construcție, așa că acesta este un incident normal”, a precizat agenția finlandeză de transport și comunicații într-un comunicat, adăugând că cele două cabluri au fost reparate.
Poliția finlandeză a confirmat, de asemenea, că ”nu există nicio suspiciune de infracțiuni penale în cele două cazuri, pagubele fiind cauzate de lucrări de excavare”, și nu va deschide o anchetă penală.
Producătorul de echipamente de telecomunicații GlobalConnect a declarat pentru AFP că două cabluri optice ale unei infrastructuri ce leagă Finlanda de Suedia au fost rupte luni, provocând o întrerupere majoră.
Acest incident a stârnit îngrijorarea autorităților suedeze, ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, afirmând marți dimineață că ”poliția finlandeză investighează ce s-a întâmplat și, având în vedere circumstanțele, este suspectat un sabotaj”.
Ministrul finlandez nu a putut fi contactat în prima parte a după-amiezei de marți pentru a oferi explicații suplimentare.
Ministrul finlandez al transporturilor și comunicațiilor, Lulu Ranne, a indicat pe X că ”autoritățile investighează această problemă în colaborare cu compania”, adăugând că iau situația în serios.
Navă chinezească, suspectată de secționarea cablurilor din Marea Baltică
Acest incident a avut loc la aproximativ două săptămâni după secționarea a două cabluri de telecomunicații în Marea Baltică, unul care leagă insula suedeză Gotland de Lituania, iar celălalt Finlanda de Germania.
În acest caz, suspiciunea este îndreptată către o navă cargou chineză, Yi Peng 3 care, conform site-urilor de monitorizare a traficului maritim, a trecut peste cabluri în momentul în care ele au fost tăiate. Stockholm dorește ca nava chineză să revină în apele sale teritoriale pentru a contribui la anchetă și a cerut Chinei să coopereze la această investigație, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News