Data publicării:

Totul despre spitalul din România pregătit pentru intervenții în caz de război. Gl. mr. dr. Florentina Ioniță-Radu: Are toate capabilitățile pentru a putea salva vieți / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, a vorbit despre pregătirea continuă și organizarea eficientă a Spitalului Militar Central pentru a face față urgențelor și politraumelor, în special în contextul unui război. 

General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu a vorbit despre adaptarea Spitalului Militar Central la cerințele NATO în cazul unui posibil conflict. Ea a explicat că Spitalul are rolul de ROL 4, fiind dotat cu toate specializările necesare pentru salvarea vieților. Sistemul funcționează printr-un triaj care implică mai multe spitale, de la ROL 1 la ROL 3, fiecare având capabilități specifice pentru a stabiliza și transfera pacienții în funcție de gravitatea cazurilor, iar Spitalul de ROL 4 poate prelua direct cazuri foarte grave.

„V-aș întreba cum încercați, în calitate de comandant, să adaptați serviciile pe care le oferă Spitalul Militar unui posibil război mondial, pe care nu ni-l dorim, dar pe care nu îl putem exclude.”, a spus acad. prof. Irinel Popescu.

„Având în vedere că suntem o țară NATO, medicina militară modernă trebuie să se înscrie la necesitățile și la modul de organizare al țărilor care sunt membre NATO. Ca urmare, Spitalul Militar Central trebuie să-și îndeplinească, în cazul unui conflict, poziția lui de Spital de ROL 4, adică spitalul care are toate capabilitățile, toate disciplinele pentru a putea salva viețile.

Adică există acel triaj, începând de la ROLUL 1, ROL 2, ROL 3, deci sunt spitalele intermediare și fiecare dintre acestea are rol în a salva viața și a trimite mai departe rănitul, fiecare cu capabilitățile lui clar definite.

Dacă este cazul chiar de la spitalul ROL 1, pacientul poate să ajungă direct la ROL 4, dacă depășește capacitatea sau dacă starea lui este foarte gravă. Din acest punct de vedere, noi suntem o părticică dintr-un puzzle și trebuie să ne îndeplinim rolul nostru, așa cum ne este dat în regulamentul de organizare și funcționare.", a spus general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu.

 

2. -imagine fara descriere- (florentina-ionita-radu_06225500.jpg)

 

 

Spitalul Militar Central își antrenează oamenii permanent

General maior medic Florentina Ioniță-Radu a vorbit despre modul în care Spitalul Militar Central se pregătește pentru situații de urgență, cu accent pe antrenamentul continuu al personalului pentru a face față provocărilor complexe. Ea a explicat că spitalul organizează exerciții periodice pentru a testa lanțul de alarmă și coordonarea echipelor, bazându-se pe proceduri medico-militare. 

„În ceea ce privește modul în care ne integrăm noi, Spitalul Militar Central este un spital de urgență și își antrenează oamenii permanent ca să facă față tuturor provocărilor. Avem intervenții în politraumă, avem proceduri specifice legate de politraumă pe care le verificăm prin exerciții interne, care sunt nu neapărat după modelul medical, ci după modelul medico-militar. Deci, de două-trei ori pe an, verificăm modul în care merge lanțul de alarmă, în care se organizează echipa de politraumă.

Pe de o parte, ne gândim la un război clasic, dar e adevărat că sunt tot felul de acțiuni care pot să determine rănirea și apariția de victime. Rănitul războiului modern poate să îmbrace diverse forme, astfel încât să fie un rănit cu o afectare neurologică, neuropsihică, și atunci, toate aceste specialități trebuie să fie dezvoltate la cel mai înalt nivel, de cea mai înaltă capabilitate.

Eu consider că trebuie instruită forța de muncă și asta înseamnă atât medicii care trebuie să aibă un înalt nivel profesional, dar și asistentele medicale, brancardierii, infirmierele trebuie să știe fiecare care este rolul lui și bucățica lui.

De exemplu, protocolul nostru de politraumă știe clar care e asistenta numărul 1 și asistenta numărul 2 și ce face fiecare, când intră și cheamă doctorul sau fiecare ce rol are de făcut.", a spus general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel