Totul despre aparatul dentar. Georgiana Bordei, ortodont: Cele mai frecvente întrebări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
aparat dentar
aparat dentar
Georgiana Bordei, medic ortodont, a răspuns celor mai frecvente întrebări despre aparatul dentar.

Ești în punctul în care știi că ai nevoie de un aparat dentar, ai ales medicul ortodont care să conducă tratamentul și știi deja și ce tip de aparat dentar vrei sau ce culoare o sa fie bracketsii. Totul pare să fie perfect până la acest moment, dar cu siguranță încă te neliniștește faptul că în următorii 1-2 ani vei avea un aparat care constant va încerca să îți alinieze dinții.

Te întrebi dacă o sa te doară, dacă o sa ai probleme în timp ce mănânci, dacă vei mai putea savura burgerul săptămânal împreună cu prietenii și ești la un pas să te răzgândești și să renunți la idee. La urma urmei, poate dinții puțin strâmbi nu vor fi o așa mare problemă.

O să te opresc aici, o să îți răspund la câteva dintre întrebările pe care le poți avea și sper să continui cu ideea cu care ai pornit, aceea de a avea o dantură mai sănătoasă și un zâmbet mai frumos.

Cum funcționează un aparat dentar?

Ca să înțelegi cum functionează aparatul dentar, este important să fii familiarizat cu componentele de bază ale acestora.

Aparatul dentar fix este un dispozitiv ortodontic realizat din bracketsi, inele şi arcuri. Este un ansamblu de elemente care se fixează, se lipesc ori se prind de dinţi. Poate conţine unele anexe, în funcţie de complexitatea tratamentului şi de problemele danturii, iar asta va decide medicul ortodont înainte de montarea efectivă a acestora.

Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din următoarele elemente principale:

• Brackeţii – sunt elementele caracteristice aparatelor dentare. Aceştia sunt ataşaţi pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unor materiale speciale. Pot fi confecţionate din metal sau ceramica. Exista si bracketi din safir pentru un efect estetic superior.

• "Arcul de sârmă" – este reprezentat de un fir subţire de oţel ce trece de la un bracket la altul aplicând presiune pe fiecare dinte.

• Ligatura – menţine arcul pe fiecare bracket. Ligatura este metalica.

• Modulul – Se aplică în anumite etape ale tratamentului şi se foloseşte pentru a realiza mişcări dentare individuale şi pentru a ghida şi alinia arcadele dentare.

Aparatele dentare acţionează prin exercitarea unei presiuni asupra dinţilor, care au ca efect deplasarea dinţilor în poziţiile dorite, pe baza unor procese dinamice – resorbţie şi apoziţieosoasă. Prin aceste două procese de remodelare a oaselor maxilare (dispariţia unei cantităţi de os şi depunerea unei noi cantităţi, în zone dirijate de sensul aplicării presiunilor), se va modifica poziţia rădăcinilor dentare în alveole şi dinţii vor fi aliniaţi armonios.

O să mă doară montarea și purtarea aparatului dentar?

Montarea unui aparat dentar este o procedură total nedureroasă, dar de durată. O ședință în care se montează aparat dentar pe ambele arcade, durează aproape două ore, timp în care va trebui să stai cu gura deschisă. 

Nici pe parcursul purtării aparatului dentar nu o să te doară. Însă în prima săptămână după montaj, dantura ta va fi puțin mai sensibilă și îți vom recomanda ca în cazul în care simți un disconfort sau durere să iei un nurofen.

O să pot mânca orice vreau atunci cand port aparat dentar?

Nu vei putea mânca orice, dar nu va trebui nici să renunți la foarte multe lucruri. Va trebui să ai grijă cu guma de mestecat, caramelele lipicioase și alimentele foarte dure, cum ar fi: migdalele, alunele, painea prăjită, popcornul și chipsurile și va trebui să ai grijă și în cazul merelor sau altor fructe tari, deoarece nu vei putea mușca din ele ci vor trebui tăiate în bucățele mai mici.

Dacă mă lovesc accidental, ce se întâmplă cu aparatul și ce ar trebui să fac mai departe?

Cu siguranță și cu aparatul dentar și fără el, nu ne dorim niciunul dintre noi să ne lovim în zona feței. Dacă însă acest lucru se întâmplă acidental, sau apare orice tip de problemă cu aparatul dentar, ne poți scrie oricând pe [email protected] sau să ne suni pentru a rezolva problema în cel mai scurt timp.

Îmi vor rămâne pete pe dinți la terminarea tratamentului?

Cât timp vei respecta regulile corespunzătoare de igienă, pe care ar trebui să le aplici și în afara tratamentului cu aparat dentar, nu ar trebui să observi schimbări în aspectul dinților.

Nu purtarea aparatului dentar determină apariția petelor pe dinți, ci lipsa unei igiene corespunzătoare în timpul tratamentului.

Cum să îmi periez dinții corect când port aparat dentar?

Mai intai începi cu fața exterioară a dinților (care privește spre buze și obraji) cu periuța in unghi drept. Recomandăm utilizarea unei periuțe de dimeniuni mici pentru a putea spala corect fiecare dinte. Periază prin mișcări circulare.

Curăță cu atenție zona dintre gingii si braketsi. înclinând periuța în jos (și in sus in cazul dintilor de jos) folosind tot mișcări circulare.

Curăță zona dintre braketsi si vârful dinților orientând periuța în sus (și în jos in cazul dinților de jos).

Curăță cu atentie suprafata dintilor cu care mesteci, atat la dintii de jos cat si la cei de sus.

La final curăță și suprafața interioară a dinților.

Odată ce ai curătat corect dinții deasupra și dedesubtul braketsilor cu ajutorul periuței obișnuite, vei folosi periuța interdentară pentru a curăța dinții de-o parte și de alta a braketsilor, pe sub arc. Se folosește pentru fiecare dinte și in locurile in care periuța obișnuită nu poate curăța complet.

Nu uita să folosești și ața dentară pentru a păstra sănătatea gingiilor și pentru a preveni apariția cariilor interdentare.

Vor râde prietenii de mine pentru că mi-am pus aparat dentar?

Acum 10-15 ani, cel mai probabil răspunsul ar fi fost da. Acum însă, odată cu creșterea numărului de purtători de aparate dentare și diversificarea tipurilor acestora, aparatul dentar a început să fie cool în rândul tinerilor și adulților deopotrivă.

Cu siguranță prietenii și oamenii cu care te vei întâlni te vor aprecia, deoarece purtarea unui aparat dentar dovedește faptul că ești interesat de aspectul tău și de sănătatea danturii tale.

Vezi? Nu trebuie să îți faci probleme dacă intenționezi cu adevărat să fii mai sănătos și să zâmbești mai frumos, a scris Georgiana Bordei pe ortoclass.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel