Tot ceea ce TREBUIE să știi despre noua tulpină de COVID-19
O nouă tulpină de coronavirus, denumită B.1.1.7 și care s-a răspândit în Marea Britanie, a ridicat numeroase semne de întrebare comunității internaționale.
O nouă tulpină de coronavirus, denumită B.1.1.7, a apărutt recent în sud-estul Angliei, determinând guvernul să înăsprească restricțiile din regiune. Deși nu se cunosc toate detaliile, experții sunt din ce în ce mai încrezători că se transmite mai ușor decât alte tulpini. Vă prezentăm câteva informații despre această nouă tulpină.
Ce este noua tulpină?
Tulpina B.1.1.7 a SARS-CoV-2 este o versiune a virusului cu 23 de mutații, dintre care opt se află în proteina spike pe care virusul o folosește pentru a se lega și a intra în celulele umane, potrivit Science Magazine.
Proveniența
Noua tulpină de coronavirus a fost detectată pentru prima dată pe 21 septembrie în districtul Kent din Anglia, apoi a început să se răspândească până în noiembrie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De atunci, aceasta a devenit cea mai comună mutație din Anglia, reprezentând peste 50% din cazurile noi diagnosticate în perioada octombrie - decembrie în Marea Britanie, potrivit OMS.
Totuși, unii oameni de știință cred acum că virusul ar fi putut muta la o persoană care a fost imunocompromisă, potrivit Science Magazine. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de gripă, noul coronavirus poate corecta greșelile atunci când se reproduce și, prin urmare, tinde să aibă un genom destul de stabil, a raportat anterior Science. Studiile au arătat că persoanele care au un sistem imunitar slăbit, deoarece iau medicamente imunosupresoare sau sunt tratate cu chimioterapie, pot avea viruși pe perioade mai lungi de timp. Acest lucru, la rândul său, ar oferi virusului multe șanse să dobândească mutații care îl ajută să se replice sau să se sustragă sistemului imunitar.
Cum se manifestă mutațiile?
Virușii suferă mutații tot timpul și majoritatea acestor modificări nu afectează cât de mortal sau infecțios este virusul. În acest caz, este posibil ca unele dintre aceste mutații să fi apărut pur întâmplător și să nu afecteze funcția virusului. Totuși, deleția cu doi aminoacizi, cunoscută sub numele de 69-70Delta, a fost detectată la un pacient tratat cu imunosupresoare care a dezvoltat COVID-19. Pacientul a primit Remdesevir, plasmă convalescentă și anticorpi neutralizanți, dar a murit ulterior.
O altă mutație, cunoscută sub numele de N501Y, modifică aminoacizii cheie care alcătuiesc așa-numitul domeniu de legare a receptorilor de SARS-CoV-2, unde asparagina de aminoacizi (N) a fost înlocuită cu tirozină (Y) în partea virus care se prinde pe receptorul ACE2 de pe celulele umane, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Un studiu din septembrie în revista Cell a constatat că această variantă se leagă mai strâns de receptorul ACE2 decât alte versiuni ale coronavirusului.
A treia mutație suspectă este P681H, care se află și în domeniul legării receptorului virusului. Conform informațiilor preliminare postate de Consortiumul Genomică din Marea Britanie, această mutație se află lângă „situsul de scindare a furinei”, care este locul în care proteina spike trebuie scindată pentru ca virusul să intre în celule, potrivit Science Magazine.
Se răspândește mai ușor noua tulpină de COVID-19?
Experții cred acum că noua variantă este cu 50-74% mai transmisibilă decât alte tulpini dominante, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru modelare matematică și boli infecțioase (CMMID), care nu a fost încă evaluat de colegi. OMS estimează că acest lucru ar aborda 0,4 la numărul reproductiv de bază R, care dictează câte persoane ar răspândi virusul fiecare persoană infectată.
Pe baza modelelor acestei creșteri, noua variantă ar putea fi responsabilă pentru 90% din toate cazurile noi de COVID-19 din Londra și Anglia de Est și de Sud până la jumătatea lunii ianuarie, a constatat acest studiu.
Cât de mortală e noua mutație?
Experții cred că noua mutație nu este atât de mortală. Cu toate acestea, dacă se răspândește mult mai ușor, asta înseamnă că vor fi internați mai mulți oameni. Odată ce spitalele devin pline, calitatea îngrijirii celor mai bolnavi pacienți scade, ceea ce poate duce la rate mai mari de deces decât s-ar fi așteptat altfel.
Studiul CMMID a constatat că noua variantă ar putea explica o creștere a spitalizărilor din sud-estul Angliei, în mare parte din cauza răspândirii crescute, nu pentru că virusul este mai periculos.
Este eficient vaccinul?
Majoritatea experților consideră că vaccinurile nou dezvoltate vor funcționa în continuare împotriva noii variante britanice. Când vaccinurile stimulează sistemul imunitar, corpul construiește un arsenal de celule pentru a se lega de multe părți diferite ale virusului. Mutațiile nu vor fi suficiente pentru a face vaccinul mai puțin eficient, potrivit CDC. Având în vedere că 99% dintre proteinele din noua variantă sunt identice cu tulpina pe care o vizează vaccinul ARNm Pfizer-BioNtech (vaccinul Moderna este foarte similar), este foarte probabil ca vaccinul să funcționeze, a declarat CEO-ul BioNTech Uğur Șahin într-o știre briefing, potrivit Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News