Data publicării:
Tot ce nu știai despre solstițiul de vară. De ce se spune că 21 iunie este cea mai lungă zi din an
Solstițiul de vară cade în jurul datei de 21 iunie în fiecare an în emisfera nordică. Iată de ce această zi este cea mai lungă zi din an, cu cele mai multe ore de lumină.
Solstițiul de vară anunță începutul verii astronomice în emisfera nordică și marchează ziua cu cea mai multă lumină din timpul anului. Solstițiile și echinocțiile sunt declanșator ai anotimpurilor, care sunt cauzate de înclinarea axei Pământului cu 23,5 grade în raport cu orbita sa în jurul soarelui, potrivit NASA. Această înclinare înseamnă că diferite părți ale Pământului primesc lumina solară pentru perioade diferite de timp, în funcție de perioada anului. La solstițiul de vară, emisfera nordică este înclinată spre Soare, primind strălucirea completă a razelor acestuia, conform Live Science.
La Polul Nord, Soarele nu apune la solstițiul de vară. În emisfera sudică se întâmplă fix opusul. Acolo, soarele nu va răsări.
În 2023, solstițiul de vară va avea loc la 10:57 a.m. EDT (1457 GMT) pe 21 iunie, potrivit timeanddate.com. Iată tot ce trebuie să știi despre cea mai lungă zi a anului din emisfera nordică.
Ce se întâmplă cu Soarele la solstițiul de vară
La solstițiul de vară, există mai multe ore de lumină solară cu cât mergi mai la nord în emisfera nordică. În plus, oamenii din această emisferă pot vedea cum Soarele este foarte sus pe cer la amiază.
La echinocții – cele două perioade ale anului în care ambele emisfere primesc aceeași cantitate de lumină – soarele apare direct deasupra capului, la 90 de grade deasupra, la Ecuator, la prânz. Dar la solstițiul de vară de nord, soarele de la amiază apare direct deasupra capului la o latitudine mai mare: Tropicul Racului, care se află la aproximativ 23,5 grade nord de Ecuator și străbate Algeria, Niger, Libia, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, India, Bangladesh, Myanmar, China, Taiwan, Mexic, Bahamas, Mauritania și Mali. Tropicul Racului este cea mai nordică latitudine la care soarele poate apărea direct deasupra capului la prânz, conform Pacific Islands Ocean Observing System, un proiect al Universității din Hawaii.
De ce diferă data solstițiului de vară
În fiecare an, solstițiul de vară din emisfera nordică cade într-una din cele două zile: 20 iunie sau 21 iunie. În emisfera sudică, solstițiul de vară are loc pe 21 sau 22 decembrie.
Data variază deoarece calendarul gregorian are 365 de zile, cu o zi bisectă suplimentară adăugată în februarie la fiecare patru ani. În realitate, orbita Pământului în jurul Soarelui durează 365,25 zile, potrivit NASA. Din cauza acestei discrepanțe, solstițiul nu are loc întotdeauna în aceeași zi.
Planeta noastră are patru anotimpuri care încep și se termină la solstiții și echinocții, din cauza înclinării Pământului față de soare.
Unele părți ale emisferei nordice devin atât de fierbinți în timpul verii încât ați putea crede că Pământul este mai aproape de soare. Cu toate acestea, se întâmplă de fapt opusul: Pământul este cel mai îndepărtat de Soare atunci când este vară în emisfera nordică, potrivit timeanddate.com.
În medie, Pământul se află la aproximativ 150 de milioane de kilometri de Soare, potrivit NASA. Cu toate acestea, Pământul va fi cel mai îndepărtat de Soare - afeliu - la 4:06 p.m. EDT pe 6 iulie 2023, când va fi la 152.093.251 km de Soare, potrivit Almanac.com. Acest lucru se va întâmpla la aproximativ două săptămâni după solstițiul din iunie.
În mod similar, Pământul va fi cel mai aproape de Soare, punct numit periheliu, la 19:38. EDT pe 2 ianuarie 2024 — la două săptămâni după solstițiul din decembrie — când va fi la 147.100.632 km. de Soare.
Diferența dintre vara astronomică și vara meteorologică
Din punct de vedere astronomic, vara în emisfera nordică începe la solstițiul de vară și se termină la echinocțiul de toamnă. Deci, vara în emisfera nordică durează din 20 sau 21 iunie până în 21, 22, 23 sau 24 septembrie.
Cu toate acestea, anotimpurile nu durează un număr egal de zile, deoarece viteza Pământului variază pe măsură ce se deplasează în jurul Soarelui pe o orbită eliptică. Vara durează în medie 93,6 zile în emisfera nordică și aproximativ 89 de zile în emisfera sudică, potrivit timeanddate.com.
Vara meteorologică în emisfera nordică durează de la 1 iunie până la 31 august, potrivit Oficiului Meteorologic al Regatului Unit. Pe același principiu, iarna durează exact trei luni, la fel ca și celelalte anotimpuri.
„Solstițiu” înseamnă „soarele stă pe loc” în latină, potrivit NASA. Asta pentru că răsăritul de la solstițiu este la cel mai îndepărtat punct din nord-est și apusul este cel mai îndepărtat punct din nord-vest.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News