Tornadă Canada. Pagube în regiunea Ottawa
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Zeci de imobile avariate, maşini răsturnate, în jur de 30 de răniţi şi 130.000 de oameni fără electricitate. Este bilanţul unei tornade care a semănat panică vineri, la sfârşitul după-amiezii, în regiunea Ottawa.

Zona cea mai afectată a fost localitatea Gatineau, la nord de capitală. Vânturi cu viteze de până la 200 km pe oră, potrivit estimărilor meteorologilor, au avariat zeci de case, parţial distruse sau cu acoperişurile luate pe sus, potrivit primelor imagini difuzate pe reţelele sociale, au relatat media, preluate de AFP. 
Maşini au fost răsturnate, luate pe sus sau avariate de resturi şi numeroşi arbori au fost smulşi. Potrivit companiei de electricitate HydroQuebec, peste 130.000 de persoane din regiunea Ottawa rămăseseră fără electricitate vineri seară. 

Pană de curent

"S-a produs o pană de curent şi mai puţin de un minut mai târziu vântul a început să lovească în ferestre", a povestit el pentru AFP. El şi-a luat apoi telefonul şi a filmat scena. "Tornada însăşi a durat mai puţin de două minute. Fragmentele zburau peste tot, nu am văzut niciodată aşa ceva, cu excepţia filmelor de la Hollywood", povesteşte acest locuitor al cartierului Mont-Bleu. 

"Atunci când oamenii au ieşit din casă după tornadă au fost consternaţi, bineînţeles, dar erau fericiţi că nu au fost răniţi", a adăugat Leriche, de 30 de ani, contactat prin telefon. Pagubele din cartierul său, format în principal din imobile mici, sunt considerabile: arbori smulşi, vehicule răsturnate, fragmente peste tot. "Unele apartamente au fost pur şi simplu golite, am găsit câte o sofa sau un frigider pe pământ", a spus el. 

Ce relatează localnicii

Potrivit unui responsabil al serviciilor de urgenţă din Ottawa, Anthony Di Monte, citat de mai multe media, tornada a provocat rănirea a circa 30 de persoane, dintre care cinci mai grav. "Am 68 de ani şi nu am mai văzut atâtea pagube în toată viaţa mea", a declarat un localnic din Gatineau pentru canalul LCN. 

Prim-ministrul Justin Trudeau a făcut apel la persoanele afectate de tornadă să rămână la adăpost. "Supraveghem situaţia şi ne gândim la toţi cei care sunt afectaţi", a scris el pe Twitter. O alertă meteo a fost lansată la finalul după-amiezii pentru tot sudul Ontario şi al Quebec. Viteza vântului a scăzut după ce a ajuns în regiunea Montreal, care s-a confruntat cu ploi puternice în cursul serii, fără a fi semnalate însă pagube majore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel