Data publicării:

Top salarii în Alba. Domeniile care aduc cei mai mulți bani: E peste media înregistrată pe judeţ

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cine are cel mai mare câştig salarial mediu net din Alba? Aflăm în rândurile de mai jos.

Angajaţii din agricultură şi silvicultură au avut în iunie cel mai mare câştig salarial mediu net din Alba, respectiv 4.489 de lei, peste media înregistrată pe judeţ, fiind urmaţi de cei din industrie şi construcţii, cu 4.092 de lei, potrivit unui raport al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Alba.

'Câştigul salarial mediu net în luna iunie 2023 a fost de 3.949 lei; Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură (4.489 lei) şi cei din industrie şi construcţii (4.092 lei)', se arată într-un raport.

În servicii, câştigul salarial mediu net a fost de 3.743 de lei. În iunie, în Alba erau 3.348 de angajaţi în agricultură şi silvicultură, 47.129 în industrie şi construcţii şi 49.123 în servicii.

Potrivit DRS Alba, câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna iunie poziţionează Alba pe locul 18 la nivel naţional, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător, şi pe locul 4 la nivelul Regiunii Centru. Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna iunie, acesta a fost mai mic, respectiv cel brut cu 1.236 de lei, iar cel net cu 651 de lei. 

VEZI ȘI: Credeați că doar în București sunt salarii mari? Dumitru Buzatu spune că și la Vaslui este bine. Iată cât câștigă oamenii acolo! 

Sunt multe județe care suferă la capitolul depopulare. Mulți români au ales calea străinătății pentru o viață mai bună.

În acest context, președintele Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu a spus care este situația în zona sa. Conform datelor oficiale, Vaslui a pierdut, în ultimii 10 de ani, aproximativ 20% din populație. Cu toate acestea, Dumitru Buzatu nu crede în cifrele oficiale. El este de părere că nimeni nu știe, de fapt, cifrele reale.

„Cifrele acestea sunt inexacte. Eu nu iau de bună cifrele acestea. Părerea mea este că nimeni nu știe, de fapt, cifrele exacte în legătură cu românii care au plecat în diaspora. Nu există cifre privind durata plecării lor, adică dacă stau o lună, două, trei sau zece ani. Noi trăim într-o lume liberă. Românii sunt acasă oriunde în Uniunea Europeană. Oamenii nu pot fi opriți să plece”, a zis Dumitru Buzatu în cadrul dezbaterii „Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora".

Salariile mai mari i-ar putea face pe români să revină acasă?

În timp ce Bucureștiul oferă salarii de peste 1.000 de euro, în orașele din provincie lucrurile nu sunt așa de roz. Cel puțin așa credeam noi. Dumitru Buzatu ne contrazice. A spus că salarii de peste 1.000 de euro sunt și la Vaslui.

„Vă asigur că la Vaslui nu găsești multe salarii sub 1.000 de euro. Salariile brute sunt în jurul a 1.000 de euro brut, uneori depășesc această sumă. Dar sunt și salarii nete de 1.000 de euro”, a zis Dumitru Buzatu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel