Haos pe piața imobiliară din București! Chiria pentru o garsonieră, cât un salariu minim pe economie. Sfat pentru studenți
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
arhivă personală
arhivă personală
Cine are astăzi de închiriat o garsonieră, poate obține un salariu minim pe economie.

VEZI ȘI: Apartamentele noi din București sunt cu până la 90% mai scumpe. Pragul record de 3.000 euro/mp, atins în două zone din Capitală

De ce? Pentru că este nebunie pe piața imobiliară odată cu începerea noului an universitar. Creșterea prețului chiriilor cu două-trei săptămâni înainte de începerea anului universitar este un fenomen destul de comun în orașele universitare și are la bază mai mulți factori economici și de piață. 

Înainte de începerea anului universitar, există un aflux masiv de studenți care se mută în orașe pentru a începe sau continua studiile. Cererea pentru locuințe, în special pentru garsoniere, crește rapid, ceea ce pune presiune pe piață. Mulți studenți și părinți se grăbesc să găsească locuințe adecvate înainte de începerea cursurilor.

Numărul de locuințe disponibile pentru închiriere în apropierea universităților sau în zonele populare pentru studenți este adesea limitat. În multe orașe universitare, oferta de locuințe nu ține pasul cu cererea, ceea ce duce la o creștere rapidă a prețurilor în această perioadă. Proprietarii profită de această situație pentru a maximiza profitul, știind că există o concurență acerbă pentru fiecare locuință disponibilă.

Despre acest subiect au vorbit și agenții imobiliari Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu. Ei au spus că sună telefonul „ca la balamuc” când vine vorba de închiriat.

Agenții imobiliari Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu atrag atenția asupra haosului de pe piața chiriilor din marile orașe universitare, odată cu apropierea începutului anului universitar. Într-un podcast imobiliar, cei doi au descris cum cererea uriașă duce la creșteri semnificative ale prețurilor.

„În fiecare an, avem aceeași problemă: Toți, la început de septembrie, dau năvală. Oameni buni, închiriați încă din luna august! Am închiriat garsonieră în august cu 300 de euro. Acum, în același bloc, fiind septembrie, același tip de garsonieră este 420 euro. Este bine să cauți din august pentru că atunci nu caută nimeni și sunt prețuri bune. Din septembrie începe nebunia și oamenii spun că nu găsesc nimic, că au crescut prețurile. Păi dacă sunați mii de oameni, normal că este cerere și prețurile cresc. Sfat pentru studenți: Închiriați cu o lună înainte. Așa nu veți mai avea probleme. Acum este haos. Cine m-a sunat acum i-am zis că nu mai sunt șanse să găsească ceva ieftin. Confort doi se închiriază cu 450-500 euro. Este nebunie”, a zis Cristi Priză la podcastul imobiliar.

Șerban Trâmbițașu a spus că un coleg de-ai săi a închiriat un confort doi - 36 de metri pătrați - cu... 520 euro în zona Lujerului! 

„Chiar m-a întrebat cineva dacă am vreo garsonieră de închiriat prin Militari, pe la 200-250 euro. I-am zis că nu am”, a spus Șerban Trâmbițașu.

Subiectul creșterii chiriilor înainte de începerea anului universitar este un fenomen destul de previzibil, dar îngrijorător pentru studenți și pentru cei care depind de piața imobiliară în orașele universitare. Așa cum menționează și agenții imobiliari, cererea masivă într-o perioadă scurtă de timp împinge prețurile în sus, creând o situație dificilă pentru cei care nu s-au pregătit din timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel