Consiliul Concurenței, precizări pentru DC NEWS, privind verificările făcute la Hidroelectrica: Posibil abuz de poziție dominantă pe piața energiei electrice
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol ce analizează Consiliului Concurenței la compania Hidroelectrica.

În presă au apărut informații cu privire la faptul că formarea prețului la energia tranzacționată pe piața de echilibrare este analizată de Consiliul Concurenței. Acest lucru s-ar întâmpla în contextul în care în România 80% din energia de echilibrare este furnizată de Hidroelectrica. Astfel, conform unor surse citate Libertatea, nu Hidroelectrica licitează anumite prețuri mari, ci o serie de companii mici, însă din cauza modului în care funcționează piața de echilibrare toți producătorii ce participă la echilibrare primesc aceleași prețuri mari.

În urma acestor informații, am solicitat Consiliului Concurenței să ne ofere mai multe detalii și să confirme sau infirme aceste informații. Astfel, Consiliul Concurenței a precizat în răspunsul trimis redacției noastre că analizează ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice și că verifică "dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice".

Răspunsul Consiliului Concurenței pentru DC NEWS

Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice. Angajamentele Hidroelectrica se referă la energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE).

În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, responsabilă în România de aplicarea REMIT, regulamentul european privind integritatea și transparența pieței angro de energie. De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței.

Am trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării PE. 

Mai multă transparență

Pe termen scurt, considerăm că trebuie accelerate demersurile pentru calificarea unităților de producere a energiei electrice care pot participa la PE, ceea ce va echivala cu creșterea ofertei pe diferitele segmente de piață si va conduce la prețuri mai reduse pe PE. De asemenea, credem ca este nevoie de mai multă transparență, în sensul în care Operatorul PE ar trebui să publice informații relevante cu privire la tranzacțiile realizate pe PE, dar cu anonimizarea companiilor, modul în care se realizează gestionarea dezechilibrelor, selectarea energiilor de reglaj, algoritmul de calcul al prețului de dezechilibru, precum și rapoarte periodice într-un spațiu dedicat, pentru a permite operatorilor sa anticipeze corect nevoile pieței.

Nu în ultimul rând, o altă măsură pe termen scurt pe care am menționat-o se referă la stimularea tranzacționării continue pe piața intrazilnică, piață cuplată la nivel european și imediat anterioară PE, mai ales în condițiile în care în iunie 2024 OPCOM a lansat mecanismul licitațiilor intrazilnice (IDA). Utilizarea judicioasă a piețelor anterioare permite ajustarea pozițiilor jucătorilor de pe piață, atenuează dezechilibrele, deci implicit reduce cantitățile de energie tranzacționate pe PE.

Astfel, folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a îmbunătăți funcționarea pieței de energie, având în vedere impactul asupra tuturor ramurilor din economia națională”, a transmis Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel