Data publicării:

Top alimente sănătoase pe care să le mănânci când ții post

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Top alimente sănătoase pe care să le mănânci când ții post / Foto: Pixabay, de RyanMcGuire
Top alimente sănătoase pe care să le mănânci când ții post / Foto: Pixabay, de RyanMcGuire

Află în articol ce alimente sănătoase trebuie să mănânci atunci când ții post.

Deși majoritatea românilor optează în perioada postului pentru bucate gătite din cartofi, fasole, mazăre sau orez, există mult mai multe variante sănătoase pentru această perioadă. Postul nu ar trebui să se limiteze doar la eliminarea produselor de origine animală. Este important să includem alimente cât mai sănătoase, care conțin numeroase vitamine, minerale și nutrienți, scrie eva.ro.

Astfel, îți prezentăm un top al alimentelor sănătoase pe care trebuie să le consumi în Postul Crăciunului:

1. Fulgii sau tărâțele de ovăz sunt o sursă importantă de substanțe nutritive, bogate în fibre, fier, proteine, tiamină, magneziu, fosfor și seleniu.

2. Varza de Bruxelles este bogată în vitamina C și K, precum și alți nutrienți importanți așa cum sunt vitamina A, mangan, potasiu, vitamina B6, fier sau folat

3. Năutul conține vitaminele B6 şi B9, acid folic, mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc.

4. Lintea aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6.

5. Quinoa conține magneziu, mangan, cupru, fier, fosfor și triptofan, un aminoacid esențial. 

6. Chia au un conţinut bogat în fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan).

7. Cartofii dulci constituie una dintre cele mai bune surse de vitamina A, având de o mie de ori mai multă vitamina A decât cartofii obișnuiți.

8. Murăturile conțin probiotice, bacterii benefice care susțin digestia, ajută la absorbția nutrienților din alimente.

9. Nucile și semințele sunt surse foarte bune de uleiuri și grăsimi sănătoase, care sunt esențiale în perioadele de post. 

10. Sfecla roșie conține antioxidanți puternici, care combat inflamația și reduc riscul apariției cancerului. 

Postul Crăciunului: Ce trebuie să mâncăm. Bilic: Atenție mare la fructe. Ficatul va trage greul

Postul Crăciunului a început deja de câteva zile, românii renunțând complet la alimentele pe bază animală și trecând la cele vegetale. Totuși, în această perioadă mulți realizează că se confruntă cu un disconfort digestiv sau se trezesc cu câteva kilograme în plus. În acest sens, am vorbit cu Mihaela Bilic, care ne-a recomandat câteva alimente și preparate pe care ar trebui să punem accentul în Postul Crăciunului. Există extrem de multe variante de mâncăruri și, gătite cu puțin ulei, pot fi foarte sănătoase pentru organism. 

"Ar fi bine să punem accentul pe legume, indiferent că sunt proaspete, congelate, în conservă, pe ciorbe, pe tocănițe, adică să gătim legumele, dar fără mult ulei, cu suc de roșii, băgate la cuptor. Nu este nicio problemă dacă între legume apare și cartoful. Dacă facem pilaf sau paste, nu trebuie să punem ulei din belșug, pentru că acolo sunt multe calorii. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii. Punem condimente, ierburi aromate, pentru a da gust. Putem să mai facem și mâncărică de orez cu praz, fără mult ulei.

Chiar și sarmalele de post sunt bune, dacă nu le fierbem în ulei, le putem pune borș sau să găsim altă metodă în care să nu fie prezent uleiul. Ciupercile dau gust foarte bun, condimentele. Noi, ca români, trăim din păcate cu credința conform căreia mâncarea trebuie să aibă ulei, ca să aibă gust. Nu ne dăm seama că avem mai mult gust în condimente și în ierburi aromate, decât în ulei. Deci legume multe la masă, mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante", a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel