Data publicării:

TOP 2018. MARELE eveniment politic al anului. Românii au decis

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES
Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES

DCNews a lansat sondajul cu întrebarea „Care este evenimentul politic al anului?”. Cele cinci variante de răspuns au fost: „Venirea Vioricăi Dăncilă în Guvern”, „Protest 10 august diaspora”, „Revocare Kovesi”, „Denunțare protocoale” și „Conflict constituțional Iohannis”.

9184 de persoane (33,09%) consideră că evenimentul politic al anului 2018 este revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

La data de 22 februarie, ministrul Justiţiei a solicitat declanşarea procedurii de revocare a procurorului şef al DNA, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA. Raportul a fost format din 20 de categorii şi fapte „de netolerat într-un stat de drept", după cum spunea ministrul Tudorel Toader. Pe 27 februarie, Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM pentru a fi audiată, la şedinţă participând şi ministrul Justiţiei, cel care ceruse revocarea sa din funcţie. După dezbateri, secţia de procurori a CSM a decis să dea aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei. Avizul, care este unul consultativ, a fost trimis la Cotroceni. Pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, susținând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. În replică, ministrul Tudorel Toader a anunţat că va sesiza CCR.

Pe 30 mai, CCR a decis că există un conflict institutional. Judecătorii Curţii au susţinut că decizia preşedintelui Iohannis de a nu accepta cererea ministrului Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruţa Kovesi a determinat imposibilitatea ministrului de a-şi exercita atribuţiile constituţional, fapt ce a dus la un conflict între cele două instituţii. La o lună după decizia CCR, președintele Klaus Iohannis o revocă pe Kovesi. Anunţul a fost făcut la Palatul Cotroceni, nu de preşedinte, ci de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. La scurt timp, decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

7119 de persoane (25,65%) au votat drept evenimentul anului 2018 denunțarea protocoalelor, în timp ce 5375 (19,37%) consideră că protestul din data de 10 august a fost cel mai important eveniment din anul care se încheie.

Răspunsurile au arătat astfel:

(w670)

VEZI ȘI: 

Halep, Neagu, Pintea, Gavril, sondajul momentului. Cine a dat LOVITURA

EXCLUSIV Iohannis, refuz nominalizare șef de Stat Major. "Lovitură mortală"


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel