Data publicării:
Tone, replică pentru Ciocan care vrea o delimitare clară între Poliția Română și Poliția Locală
După afirmațiile lui Christian Ciocan, potrivit cărora ar trebui să se facă o delimitare clară între Poliția Română și Poliția Locală, cea din urmă trebuind să aibă o altă denumire, Eugen Tone, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Poliția Locală, a venit cu o altă variantă.
Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al F.S.D.P.R., a transmis un mesaj privitor la confuzia pe care cetățenii o fac între Poliția Locală și Poliția Română. Acesta a propus o delimitare clară între Poliția Română și Poliția Locală, spunând că „Poliția Română este singura structură care aplică legea în condițiile în care noi avem competență generală, iar orice altă formă de organizare care ține de alte structuri care fac parte din autoritățile publice locale ar trebui să poarte o altă denumire“ (citește AICI).
Ce spune Eugen Tone
Eugen Tone, președinte Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală, a solicitat redacției DC News un punct de vedere față de afirmațiile făcute de comisarul Christian Ciocan:
„Nu mi se pare normal să vii să ataci o instituție, fie ea bună sau rea, a Statului Român, fiindcă Poliția Locală este o instituție. Există o lege organică, există o Hotărâre de Guvern de punere în aplicare a Legii nr. 155, iar noi venim și vorbim de polițiile locale din Spania. Spunem de Guardia Urbana, care, într-adevăr, există, dar există numai în Barcelona, pe lângă Poliția Locală Municipală. Sunt patru structuri! Chiar știu ce vorbesc pentru că federația pe care conduc a pus bazele unei confederații europene a polițiilor locale și evenimentul a avut loc chiar în Barcelona. Pe lângă Italia și Spania, România este membru al unei Confederații europene a polițiilor locale.
Aș dori să-i transmit domnului comisar-șef Christian Ciocan, cu respectul cuvenit pentru domnia sa, că în Uniunea Europeană există 12 poliții locale. Nu suntem nici prima și nici ultima, iar dacă e să vorbesc de Poliția Locală din Spania, îi transmit domnului comisar-șef că Poliția Locală Spaniolă are o vechime de 200 de ani. Prima Poliție Locală Spaniolă a fost în Malaga acum 200 de ani“, a spus Eugen Tone.
Eugen Tome: Personalul din Poliția Locală este foarte afectat
„Eu respect colegii din Poliția Română, mă mândresc cu faptul că vin din rândul gardienilor publici, am trecut prin toate aceste faze până la a ajunge polițist local, inclusiv prin cursuri de inițiere de 3 luni, care sunt similare ca la orice structură de poliție și ca la orice școală de subofițeri, pentru că sunt niște module de ordine publică. Și dumnealor au învățat tot acele module, numai că în restul perioadei de timp, de 9-15 luni de școală, dânșii fac chestiuni practice. Să vii, după 11 ani, să spui că polițistul local e nepregătit mi se pare deplasat. Credeți-mă că și dacă nu ar avea pregătirea necesară, după 11 ani nu avea cum să mai fie la acel nivel.
Referitor la afirmația domnului Ciocan, că în nomenclatorul de meserii este trecut numai polițistul, țin să spun că este un lucru greșit. Să ia Monitorul Oficial, din octombrie 2018, unde eu personal am muncit la modificarea clasificării ocupațiilor din România, și unde, din agent comunitar cum era atunci, acum avem polițist local. Va găsi, actualizat și în 2022, polițistul local, alături de Poliția Română, de Poliția de Frontieră, etc.
Hai să ne facem o imagine prin obținerea de drepturi pentru polițiștii naționali, să le fie bine, să aibă ce le trebuie și nu să atacăm o altă structură, pentru că structura asta de Poliție Locală și-a făcut treaba cum a trebuit. Noi, sindicatele, nu am venit cu atacuri împotriva unei structuri respectabile din Poliția Română.
Referitor la copierea ținutei noastre față de cea a Poliției Române, vreau să îi spun domnului Ciocan că noi avem ținuta neagră. Celelalte, pe circulație, la care bănuiesc că face referire, nu sunt decât semne distinctive din Legea 155, din HG 332. Mașinile, în legea noastră, trebuie să fie de culoare albă cu inscripție albă. Că mai vine un steag, nu putem să facem steagul României pe negru, că așa este, cu roșu, galben și albastru.
Colegii mei sunt foarte afectați, pentru că nu am auzit niciodată în Poliția Română, unde avem copii, prieteni care lucrează, de așa ceva. Să venim, dintr-odată, și să vorbim de Poliția Locală pentru neajunsurile din Poliția Română mi se pare deplasat. 98% din polițiștii locali din Craiova sunt absolvenți de studii superioare“, a conchis, pentru DC News, Eugen Tone, președinte Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News