Data publicării:

TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Autor: Valentina Miu | Categorie: Cultura
WhatsApp
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Trei festivaluri într-o săptămână și alte lucruri de făcut prin Timișoara.

Avem trei zile de festival în Pădurea Bistra, la marginea orașului, cu artiști renumiți, din toate genurile muzicale. Avem un festival de muzică clasică, dar și pe cel de operă și operetă în aer liber, în Parcul Rozelor. 

Teatrul Național deschide stagiunea cu un spectacol-coproducție realizat alături de artiști din Austria și Luxemburg. Sunt expoziții, ateliere și conferințe. Sunt petreceri și se redeschide unul dintre localurile cu poveste ale Timișoarei. 

Se întâmplă lucruri și, pentru a vă decide dacă vă plac sau nu, condiția e una singură: să ieșiți din case, pentru a le descoperi. Iar în drum spre ele, sigur o să mai găsiți ceva de făcut.

Codru Festival: ia-ți buna dispoziție și prietenii și hai în Pădurea Bistra

25 - 27 august
Pădurea Bistra

Cinci scene, natură, veselie. Primele lucruri la care te gândești când auzi de Codru Festival. Și, după atâta așteptare, în weekend e momentul să te îndrepți spre Pădurea Bistra, pentru trei zile pline.  

În prima zi îi veți putea vedea / asculta pe Parov Stelar, Alborosie & Shenghen Clan, Alternosfera, Implant Pentru Refuz & Quartet, Amuly, Enevel & MCx Woodie, FC DNB, Fox Stevenson DJ set, Paraziții, Rava, Revan, Ada Milea, Allover, Fără Zahăr, Țapinarii și mulții alții. Sâmbătă, 26 august, playlistul îi include pe Asian Dub Foundation, Subcarpați, Luna Amară, Mădălina Pavăl Orchestra, Alex Super Beats, Azteca, Cred Că Sunt Extraterestru, Modestep DJ set, Nane, Souldtrip & Mc Motanu, Graiu Mircea Vintilă, Spitalul de Urgență. În ultima zi a Codru Festival, vor fi pe scnă Tarja Turunen, Surorile Osoianu & Lupii lui Calancea, Coma, Dirty Shirt, Aqquanox, Culture Shock, Ian, Ist & Mc44, Mempys & Blocksberg, Oscar, Șatra Benz, E-an-na, HVNDS, Melting Dice și Paulina.

Codru Festival înseamnă însă și multe alte activități. De exemplu, copiii au întâlnire cu Gașca Zurli, iar pofticioșii sunt invitați să testeze burgeri și alte bunătăți, la European Street Food Awards.

Eufonia Festival: Music for All

21 august - 8 septembrie
Județele Timiș și Arad

Muzica este pentru toți. Este ideea de la care pleacă, și în acest an, Eufonia Festival, eveniment ajuns la ediția a șasea. Festivalul este structurat pe două capitole: Eufonia Masterclass și Eufonia Baroque Academy. Vor cânta artiști din Australia, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Taiwan, Germania, Franța, Cehia, Olanda și România, muzicieni care au urcat pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii. 

Muzicienii  vor fi aproape și de oamenii care nu au întotdeauna acces la cultură. În prima parte a festivalului, vor avea loc patru concerte sociale, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Centrul Medical „Cristian Șerban” Buziaș, Penitenciarul Timișoara  și Spitalul Județean. În partea a doua a festivalului, muzica ajunge la vârstnicii de la Căminul „Adam Müller Guttenbrunn”  și la copiii cu dizabilități de la Centrul „Podul Lung”.

Eufonia este primul festival din România care integrează muzicoterapia în programul său. În acest an, muzicoterapeutul Angelica Postu va susține o conferință pe tema „Anxietatea vs. psihologia pozitivă”.

Union Place, deschidere specială de stagiune la Teatrul Național

La mijlocul anului dedicat Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii și în deschiderea stagiunii 2023-2024, Teatrul Național Timișoara invită publicul la un eveniment european prin excelență: spectacolul „Union Place”. Acesta a fost creat într-un proiect care aduce împreună trei teatre europene, în calitate de coproducători: Schauspielhaus Salzburg (Austria), Teatrul Național din Timișoara și Théâtre d’Esch din Esch-sur-Alzette (Luxemburg).

Fire nevăzute care ne unesc, dincolo de culturile si identitățile noastre. Istorii de viață în care ne recunoaștem cu toții pot fi descoperite într-un text-sinteză a Europei noastre imaginat de Elise Wilk și transpus scenic de regizorul Alexandru Weinberger-Bara.

Vor fi patru reprezentații, de vineri, 25 august, până luni, 28 august, la Sala 2.


Operă și operetă, în Parcul Rozelor

Opera Națională Română din Timișoara continuă tradiția și, la final de august, organizează o nouă ediție a Festivalului de operă și operetă în aer liber. Acesta va avea loc în perioada 25-27 august, la Teatrul de vară din Parcul Rozelor. 

Festivalul va fi deschis vineri, 25 august, la ora 20,30, cu opera „Aida”, de Giuseppe Verdi. În cea de-a doua seară, sâmbătă, 26 august, la ora 20,30, va fi opereta „Văduva veselă”, de Franz Lehár, iar opera „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, este spectacolul de închidere.

Toate spectacolele sunt realizate cu participarea orchestrei, corului și ansamblului de balet ale Operei Naționale Române din Timișoara. Intrarea la toate evenimentele este liberă. În caz de vreme rea, acestea vor avea loc în sala Operei.

Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.


Remembering Oscar - „Totul e regie, bătrâne!”

23 august, ora 18
Ambasada, str. Peneș Curcanul 5

Zece ani de la plecarea lui Oscar Berger, unul dintre ultimii mari boemi ai Timișoarei, regizor, cineast, director al ziarului Timișoara și jurnalist.
Va fi lansată cartea „Totul e regie, bătrâne! Crâmpeie din minunata (dar trista) viață și haioasele (dar utilele) învățături ale lui Oscar Berger, după o experiență de peste douăzeci de ani în Occident", scrisă de Flavius Boncea, și va fi „trasă” și o ediție specială a ziarului „Timișoara”. 

  
Dezordonat - collective exhibition

24 august, ora 19
Casa Artelor. str. Augustin Pacha

GenF este o organizație feministă non-profit care își propune, prin evenimentele organizate, să ofere o platformă tinerilor  în căutare de expunere. „Dezordonat” este o expoziție colectivă care reunește lucrările mai multor artiști aflați la început de drum. Sunt realizate în mai multe tehnici,  au stiluri diferite și abordează arta în moduri distincte, dar au în comun talentul și inventivitatea creatorilor. Vernisajul va fi însoțit de o lectură live de poezie.
 

Citește continuarea pe: https://www.spectacola.ro/tm2023-evenimentele-saptamanii-din-cadrul-programului-timisoara-capitala-europeana-a-culturii_31997.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel