Tinerii pot învăța să facă agricultură direct la fermă
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
Lectie despre porum la Crit DSCN4099
Lectie despre porum la Crit DSCN4099

După o experienţă de nouă ani cu un proiect agricol şi de dezvoltare rurală desfăşurat la Criț, World Vision România propune un model de fermă demonstrativă care vine în întâmpinarea reformei învăţământului agricol românesc şi a oportunităţilor din domeniul agriculturii oferite de UE în perioada 2014-2020.

Pentru a oferi un model de agricultură modernă şi sustenabilă, WVR a creat la Criţ, în judeţul  Braşov, Agrovision – ferma demonstrativă şi centrul de pregătire şi consultanţă pentru fermieri.

Proiectul AgroVision în cifre (2004 – 2013):  Ferma are un efectiv de 85 de animale, din care 44 de vaci cu lapte, şi un teren de 112 ha în  exploatare. Laptele este vândut către Hochland.  2.520 de participanţi la programe de instruire, stagii de practică, ateliere şi demonstraţii practice.  705 de absolvenţi ai cursurilor de calificare CNFPA în meseriile mecanic în fermă agrozootehnică  şi lucrător în agroturism.  700 de fermieri participanţi la cursul de etică în afaceri.  2.000 de copii şi tineri participanţi la proiecte de educaţie, şcoli de vară, tabere.  300 de părinţi participanţi la cursurile de parenting.  40 de femei au învăţat arta ţesutului şi a broderiei în cadrul atelierului de ţesătorie.

"Am 200 de oi, 200 de familii de albine, lucrez 30 de hectare de pământ şi sunt foarte  mulţumit"

“Am învăţat cum să accesăm fonduri europene,  unii dintre noi chiar au reuşit. Pe lângă asta, am mai învăţat cum să fie cultura de grâu, porumb, cum se lucrează cu utilaje noi, cum se cresc modern animalele - vacile, oile. De aceea, azi sunt un tânăr  întreprinzător: am 200 de oi, 200 de familii de albine, lucrez 30 de hectare de pământ şi sunt foarte mulţumit. Mă bucur foarte mult că nu am plecat în ţări străine şi am rămas aici în România”, spune Răzvan Stanciu din Buneşti.

Valoarea totală a finanţării în perioada 2004 –2013 a fost de 3.650.000 USD. Investiţia propriu-zisă în  fermă şi modernizarea ei se ridică la 1.100.000 USD, din care 170.000 USD prin finaţare SAPARD.

Tinerii nu sunt atrași de învăţământul agricol. E nevoie de schimbarea mentalității

“Educaţia este esenţială pentru a profita de oportunităţile oferite de Uniunea Europeană: conform propunerii de buget, agricultura şi dezvoltarea rurală vor beneficia, prin Politica Agricolă Comună, de  o finanţare de 17,5 de miliarde de euro în perioada 2014-2020. Aceste fonduri vor fi însă irosite în lipsa unor generaţii motivate şi active de tineri”, declară Crenguţa Bărbosu, manager Program  Agricultura şi Dezvoltare Rurală din cadrul fundaţiei WVR.

“În momentul de faţă tinerii nu sunt atraşi  de învăţământul agricol şi consideră statutul de agricultor sau fermier ca fiind inferior şi, deci, indezirabil. Majoritatea elevilor de liceu sau şcoală agricolă ajung acolo în urma repartizării naţionale.  În plus, tinerii şi părinţii au percepţia că agricultura nu oferă locuri de muncă, deci nu-și doresc o  carieră în acest domeniu. Agricultura este o ocupaţie frumoasă, dar grea, de aceea cei care o practică  trebuie să fie calificaţi şi pasionaţi de domeniu. Maşinile şi echipamentele agricole sunt din ce în ce  mai sofisticate şi mai scumpe, deci trebuie folosite de oameni responsabili şi cu cunoştinţe solide. Pe  de altă parte, liceele se confruntă cu lipsa facilităţilor şi a partenerilor pentru practică. Practica  trebuie făcută în ferme reale, viabile din punct de vedere economic astfel încât elevii să aibă o  înţelegere holistică asupra funcționării unei ferme”, adaugă managerul Programului de Agricultură şi  Dezvoltare Rurală din WVR.

Planul World Vision România pentru viitorul apropiat este de a dezvolta la ferma Agrovision un model educaţional inovator adresat copiilor şi tinerilor: 1 - Şcoala de vară pentru copii “Secretele unei vaci” unde copiii îşi vor dezvolta abilităţi  cognitive şi practice prin metode originale, învăţare activă şi abordarea de tip lanţ valoric. Acest  sistem de educaţie va sădi în mintea şi inima copiilor interesul şi dragostea pentru agricultură şi mediul rural şi va demonta paradigma conform căreia bunăstarea se obţine numai la oraş sau în  străinătate. Totodată, vom educa viitorii consumatori în spiritul preocupării pentru o hrană sănătoasă,  produsă local. 2 - Stagii de pregătire practică pentru elevi şi studenţi desfăşurate în parteneriat cu licee,  şcoli şi universităţi agricole, precum şi cu alte ferme, unde tinerii vor putea face practică într-o fermă  reală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel