Data publicării:

Tinerii din Ucraina se pot înscrie în facultățile din România. Cîmpeanu, anunțuri

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Tinerii din Ucraina se pot înscrie în facultățile din România.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri seară, că a semnat un ordin potrivit căruia cetățenii ucraineni și refugiații din Ucraina se pot înscrie în orice moment la facultate, nu doar înainte de începutul semestrului 2, cum prevede regula.

De asemenea, pentru că sunt foarte multe situații ale unor tineri care doresc să se înscrie la universitate, dar nu au cu ei acte de studii cu care să dovedească nivelul parcurs până acum, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că se pot prezenta, universitățile au dreptul să-i verifice, să le evalueze competențele și să le echivaleze aceste studii, cu obligația ca, până la finalizarea studiilor academice, acești tineri să aducă diplomele și actele de studii cu care „s-au înmatriculat în universitatea din Ucraina”.

În plus, cetățenii ucraineni înscriși în universitățile românești beneficiază de finanțare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021 - 2022 și 2022 - 2023.

„Ceilalți refugiați, care nu sunt cetățeni din Ucraina, nu vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat, dar vor putea să urmeze în condițiile pe care le-am precizat cursuri universitare în România”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

România are 45 de școli și zece licee în care se predă în ucraineană, în opt județe ale țării

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri seară, că asigurarea accesului la educație pentru copiii care vin din Ucraina, majoritatea minori, este foarte importantă, în momentul în care vor dori acest lucru.

„În aceste școli există un număr important de cadre didactice care pot preda în limba ucraineană, sunt educatori, învățători sau profesori. Numărul este insuficient. Există trei universități în România în care există predare în limba ucraineană: Universitatea București, Universitatea „Babeș Bolyai” și Universitatea din Suceava. Sunt convins că prin discuțiile cu aceste universități studenții vor putea să facă practică pedagogică în interesul acestor copii care, spre deosebire de studenți, nu pot comunica în altă limbă decât cea ucraineană”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel