Timmermans, aproape de șefia CE. Negocieri la Bruxelles. Chifu: Nu ar fi o dramă
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Timmermans
Timmermans
Analistul de politică externă Iulian Chifu a vorbit despre negocierile care au loc la Bruxelles pentru stabilirea celor care vor conduce instituțiile europene.

În cursul zilei de ieri, după ore întregi de negocieri, liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la niciun consens. Discuțiile au fost reluate azi.

Contactat de DC NEWS, Iulian Chifu este de părere că liderii europeni vor finaliza azi negocierile iar acest blocaj nu este o dramă pentru Uniunea Europeană.

„Se negociază în trei partide și este normal să existe probleme de negociere”, spune Iulian Chifu care a subliniat că există ambiții între liderii europeni iar președintele Emmanuel Macron refuză conceptul de Spitzenkandidat (adică funcția de Președinte al Comisiei Europene revine, printr-o lege nescrisă, partidului politic european care a câștigat alegerile).

Negocierile se pot închide azi

„Eu cred că azi se închid negocierile”, a mai transmis analistul politic, care a reamintit că în cursul zilei de ieri liderii europeni au fost aproape să ajungă la un consens - Frans Timmermans din partea socialiștilor europeni (președintele Comisiei Europene) iar candidatul PPE Manfred Weber face un pas în spate și ar putea deveni Președintele Parlamentului European. Președinția Consiliului European i-ar reveni cel mai probabil bulgăroacei Kristalina Gheorghieva. Totuși, dacă nu se va lua azi o decizie, numirile se amână până la 15 iulie când se deschide Parlamentul, lucru pe care Iulian Chifu nu îl consideră o dramă.

În ceea ce privește impunerea unui candidat din partea României, analistul politic a mai precizat că țara noastră nu avea ce candidat să propună, atâta timp cât președintele Klaus Iohannis a spus clar că dorește să candideze în țară pentru un nou mandat și nu pentru funcția de președinte al Consiliului European. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel