Timiş: Începe restaurarea celei mai vechi biserici şvăbeşti din Banat
Cea mai veche biserică şvăbească din Banat, 'Sfântul Vendelin', ridicată în anul 1751 în localitatea timişeană Dudeştii Noi, va intra în ample lucrări de renovare şi restaurare, în casa parohială urmând să fie amenajat un mic muzeu al şvabilor, întregul proiect beneficiind de finanţare europeană.
Managerul proiectului, Viorel Oneţ, a declarat, marţi, presei că 'restaurarea şi amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică 'Sfântul Vendelin' are ca finalitate integrarea obiectivului în circuitul turistic naţional şi internaţional, dar şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi a identităţii culturale.
Valoarea totală a investiţiei este de 7 milioane de lei, din care 4,6 milioane de lei este partea nerambursabilă şi va presupune, între altele, consolidarea şi restaurarea ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică 'Sfântul Vendelin', îmbunătăţirea infrastructurii de acces şi de primire a turiştilor în comună, menţinerea multiculturalităţii din localitate.
'Construită de coloniştii germani veniţi din zona Trierului, biserica romano-catolică 'Sfântul Vendelin' este cea mai veche biserică şvăbească din Banat, declarată monument istoric de interes naţional. Clădirile ansamblului sunt construcţii ce datează din anul 1751 (biserica) şi din anul 1830 (casa parohială). Prin acest proiect se va face şi refuncţionalizarea casei parohiale, prin amenajarea unui spaţiu expoziţional şvăbesc în incintă', a detaliat Viorel Oneţ. Vor mai fi amenajate un punct de informare turistică şi parcul care îngrădeşte ansamblul arhitectural.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News