Data publicării:
Timiş: Disidentul anticomunist polonez Adam Michnik, invitat în deschiderea FITM2019
Disidentul anticomunist polonez Adam Michnik şi istoricul Adrian Cioroianu vor fi prezenţi în deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara "La Vest de Est / La Est de Vest", care se va desfăşura în perioada 23-26 octombrie în Sala Barocă a Muzeului de Artă şi la Librăria "La două bufniţe".
Preşedintele festivalului, scriitorul Robert Şerban, a declarat, pentru Agerpres, că acest festival se aseamănă "aducerii raiului pe pământ", pentru că lumea scriitorilor este una fabuloasă, iar literatura mare este cea care te emoţionează, care trezeşte acea avalanşă necesară pentru a te reseta.
El a explicat că deşi literatura pare bazată mai mult pe ficţiune, "cred că ea se bazează şi pe istorie, dovadă fiind faptul că tema festivalului este "Literatura între istorie şi ficţiune", sunt istorici care vor participa, va fi Adrian Cioroianu, dar este şi un mare jurnalist polonez, Adam Michnik, o figură a rezistenţei anticomuniste din estul Europei, este un mare scriitor rus, Evgheni Vodolazkin, dar şi un tânăr scriitor român, Lucian Teodorovici, un scriitor care vine din Portugalia, Jose Luis Peixoto, care s-a născut pe vremea lui Franco, dar este şi Nora Iuga, o figură legendară a literaturii române, vine Andrei Codruţă din SUA, românul care trăieşte acolo din anii ´60 şi şi-a construit o carieră formidabilă, fiind tradus în mai toate limbile".
Alături de aceştia vor veni scriitori timişoreni care au fost în stradă la Revoluţia din Decembrie 1989, Petru Ilieşu, Viorel Marineasa şi Daniel Vighi, care vor vorbi despre ce a însemnat pentru eu revoluţia, libertatea, pentru că ideea fundamentală a ediţiei prezente a festivalului este libertatea, ce facem cu ea şi modul în care ţi-o asumi şi în care o pui la lucru şi faci un bine.
"Intelectualul şi scriitorul în primul rând este un spirit reactiv şi cred că asta putem învăţa în primul rând de la aceşti oameni. Trebuie să reacţionăm. Sunt 30 de ani de când suntem liberi iar datoria noastră, a celor care facem şi consumăm cultură este să avem reacţie. Festivalul este pentru public. Cred că astfel de festivaluri sunt cea mai bună poartă de intrate spre literatură", a afirmat Robert Şerban.
Prima dintre serile festivalului va sta sub semnul "Celor trei chipuri ale României: Înţelegere, Memorie, Iertare", o triadă importantă pentru că, potrivit lui Robert Şerban, suntem oameni şi avem minte tocmai pentru ca să o folosim.
"Asta înseamnă să-ţi derulezi viaţa şi să o înţelegi. Toată istoria acestei lumi se construieşte pe memorie. Nu putem uita ce am fost, pentru că în acel moment, lumea ar dispărea. Să nu uităm ce s-a întâmplat în comunism, ce s/a întâmplat la Revoluţie, cum am trăit; este atât de important să nu uităm cât de rău ne-a fost. Dacă vom uita cât de rău ne-a fost, acel rău se va întoarce împotriva noastră. Apoi, iertarea înseamnă umanitatea însăşi. A fi om înseamnă a ierta, a face bine, iar pentru noi românii, a fi bun înseamnă a fi creştin. Una dintre valorile fundamentale ale creştinismului este iertarea. Dar ca să ierţi, trebuie să înţelegi foarte bine şi mai ales să nu uiţi", a detaliat Robert Şerban.
Câteva dintre întrebările ridicate de Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara se referă la ce înseamnă libertatea pentru un scriitor care a trăit mare parte din viaţă după gratiile regimurilor comuniste din URSS, Polonia sau România; ce înseamnă ea pentru un scriitor portughez născut în anul instalării celei de-a Treia Republici;relaţia dintre libertate şi viaţa închinată experimentului poetic continuu; cum privesc scriitorii care au participat activ la mişcările de stradă din Timişoara, cele care au aprins scânteia Revoluţiei, cele trei decenii de libertate post-comunistă.
În prima seară va avea loc un dialog Adam Michnik (Polonia) - Adrian Cioroianu (România), moderat de Magda Grădinaru. Seara de joi va sta sub semnul Romanului Frankenstein: Trei ipostaze ale literaturii care se naşte în cimitirul istoriei". Va avea loc o lectură publică a scriitorului Evgheni Vodolazkin (Rusia), care va citi un fragment din romanul "Aviatorul", urmat de Jose Luis Peixoto (Portugalia) care va citi un fragment din romanul "Scrabble" ("Abraco"), tradus în limba română de Simina Popa; Lucian Dan Teodorovici, va da viaţă unui fragment din volumul "Povestiri în acrilice" (titlu provizoriu), proiect în pregătire, realizat în colaborare cu artistul vizual Felix Aftene, urmate de un dialog moderat de Mihaela Dedeoglu şi un dialog cu publicul.
Vineri, "Avangarda continuă: Experimentul liric, o misiune de-o viaţă", în cadrul căreia vo avea loc lecturi publice ale lui Andrei Codrescu (Statele Unite ale Americii), selecţie de poeme din volumul "Metroul F: doi ani pe româneşte" (Editura Scrisul Românesc, 2019); Nora Iuga, selecţie de poeme din volumele publicate de-a lungul timpului; Constantin Abăluţă, selecţie de poeme din volumul aflat în pregătire, cu titlul "Lucruri şi oameni", şi un dialog moderat de scriitorul Robert Şerban.
Ultima seară a festivalului va aduce "Scânteia care aprinde torţa: Muza care nu tace", găzduită de librăria "La Două Bufniţe", invitaţi la dialog fiind Daniel Vighi, Viorel Marineasa şi Petru Ilieşu.
Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) este un proiect iniţiat în 2012 care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia "A Treia Europă". Membri fondatori: Robert Şerban, Oana Boca Stănescu şi Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa le reuneşte şi pe Oana Doboşi-Potcoavă şi Raluca Selejan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News