Tillerson, demis de Trump. Mike Pompeo, Secretar de Stat. Chirieac: Lucrurile ar putea să ajungă inclusiv la București
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a discutat despre demiterea lui Rex Tillerson de către Donald Trump.

Bogdan Chirieac spune că schimbare lui Tillerson de la cârma Departamentului de Stat nu este surprinzătoare. Analistul politic pune acțiunea lui Trump pe baza disensiunilor cu Tillerson și amintește de clauza din contractul fostului Secretar de Stat. Totodată, Bogdan Chirieac transmite că modificarea ar putea avea un impact major și în România.

„Schimbarea șefului diplomației americane nu este surprinzătoare. Ea este vehiculată încă din august, anul trecut, când au avut loc mai multe schimburi dure de cuvinte între președintele Donald Trump și Rex Tillerson. Numai că, Tillerson, fost președinte la Exxon, avea în contractul de muncă menționat că un an nu poate fi mișcat din funcție, din motive financiare. El a cedat acțiunile la Exxon când a fost numit în înalta funcție de ministru de externe al SUA”.

Trump l-a dat afară nu l-a demis

„A trecut anul, disensiunile între Trump și Tillerson s-au accentuat. Președintele Trump a întrerupt turneul african al lui Tillerson, l-a chemat Washington și practic l-a dat afară. A vrut să acționeze direct, brusc, fără eleganță. Termenul folosit pe Twitter este ”sacked”, în engelză ”dat afară”. Nu demis sau nu i-a cerut demisia”, a comentat Bogdan Chirieac pentru DC NEWS.

CIA, pe linia dură

Totodată, Bogdan Chirieac a vorbit și despre numirea Ginei Haspel la cârma CIA, asta după ce Mike Pompeo, fostul șef CIA, a preluat poziția lui Tillerson. „În mod evident președintele Trump consideră că nu și-a putut îndeplini, probabil, politica externă câtă vreme la cârma Departamentului de Stat a fost domnul Tillerson. Mai mult, în locul său a fost numit fostul director al CIA, domnul Mike Pompeo, iar în locul acestuia faimoasa Gina Haspel, personalitate foarte puternică despre care s-au spus multe lucruri vizavi de torturarea militanților fundamentaliști islamici. Practic este linia foarte dură a CIA-ului în acest moment”.

Schimbarea lui Tillerson, ecou și la București

Astfel, consideră analistul, prin înlocuirea lui Tillerson, Donald Trump dorește să schimbe Departamentul de Stat, dominat de poziția democraților și de valorile fundațiilor lui George Soros. Iar această modificare la nivel înalt poate avea ecouri chiar și în România.

„Acest lucru se va reverbera în toate statele lumii. Până acum Departamentul de Stat era dominat mai mult de poziția Partidului Democrat, de valorile împărtășite de fundațiile lui George Soros. În mod evident Trump dorește o altă abordare din acest punct de vedere. Lucrurile ar putea să ajungă până în cele mai îndepărtate cotloane ale lumii, inclusiv la București”, a concluzionat Bogdan Chirieac.

CITIȚI AICI MAI MULTE DESPRE DECIZIA LUI DONALD TRUMP - CUTREMUR ÎN SUA. TILLERSON, DEMIS DE TRUMP

Amintim că în cursul acestei zile preşedintele Donald Trump a anunţat că Rex Tillerson a fost înlocuit la conducerea Departamentului de Stat de către Mike Pompeo, până în prezent directorul CIA.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel