Data publicării:
Tigrul tasmanian, aproape de „înviere”. Oamenii de știință vor să readucă la viață specia dispărută/ foto
Tigrul tasmanian ar putea fi reintrodus în sălbăticie într-un deceniu după ce o companie de biotehnologie din SUA, susținută de gemenii Winklevoss, s-a angajat să recreeze animalul la aproape 90 de ani după ce a fost declarat dispărut.
Ultimul tilacin, numele oficial al tigrului tasmanian care a fost prădătorul de vârf al insulei australiene, a murit într-o grădină zoologică din Hobart în 1936. Populația sălbatică a marsupialului mare carnivor a fost distrusă de fermieri și de guvernul local, care a oferit o recompensă asupra animalului, în timpul secolului al XIX-lea pentru a proteja oile, scrie Financial Times.
Observări neconfirmate ale creaturii în dungi, asemănătoare unui câine, care rătăcește prin sălbăticia Tasmaniei au adăugat statutului său mitic și au dat naștere speranțelor că animalul ar fi supraviețuit cumva.
'Benjamin' the Tasmanian Tiger in this clip is distressed, The man hitting the fence makes me so angry! Sad what humans have done to animals.
— Lulu ???????? ???? ???????? ???? (@FLOA_MissLinda) August 16, 2022
He died of exposure in 1936 (3 years after the film was shot, and 2 months after the Tassie Tiger was listed as a protected species) ???? pic.twitter.com/gValA95356
„Este ca monstrul nostru din Loch Ness”, a spus Andrew Pask, profesor și biolog evoluționist la Universitatea din Melbourne, care conduce Thylacine Integrated Genetic Restoration Research – sau TIGRR – Lab, care a recreat genomul tilacinei.
Laboratorul lui Pask va colabora cu Colossal Biosciences, care a fost creat din munca lui George Church, un profesor de la Harvard, care a fost unul dintre creatorii Proiectului Genomului Uman. Compania lucrează deja pentru a recrea un mamut lânos ca parte a planului său de „de-extincție”.
Compania cu sediul în Dallas a strâns 75 de milioane de dolari și a fost susținută de investitori, printre care „capitaliștii de risc” din Silicon Valley, Cameron și Tyler Winklevoss și Chris Hemsworth, actorul care joacă rolul lui „Thor” în seria creată de Marvel.
Colossal speră să transforme procesele de editare genetică pe care le va folosi pentru tilacină și mamut pentru uz comercial la oameni.
Pask a spus că tehnicile și resursele de editare a genelor pe care Colossal le-ar putea aduce proiectului ar accelera reconstrucția animalului, care a fost discutată pentru prima dată ca o posibilitate în anii 1990.
„Nu este o chestiune de posibilitate, ci una de timp”, a spus el, prezicând că animalele vii ar putea fi create într-un deceniu.
Ben Lamm, co-fondatorul Colossal, a spus că o tilacină ar trebui să fie mai ușor de recreat decât un mamut datorită calității mai mari a probelor genetice disponibile și a ușurinței cu care un embrion - inițial de dimensiunea unui bob de orez - ar putea fi gestat în laborator, folosind animale surogat și pungi artificiale.
„Este foarte posibil ca tilacina să se nască înainte de mamut”, a spus el.
Cu toate acestea, procesul de editare genetică va fi mai complex, deoarece arborele genealogic al tilacinei este mai complicat decât cel al mamutului. Aspectul canin al animalului este înșelător, deoarece este un marsupial. Relația sa cea mai apropiată este o creatură mică asemănătoare șoarecelui numită dunnart, care s-ar putea dovedi a fi improbabilul surogat pentru renașterea tigrului tasmanian.
VIDEO - Primele imagini color cu tigrul tasmanian, specie dispărută în urmă cu 86 de ani
O înregistrare video veche, alb-negru, cu un tigru de Tasmania a fost colorată pentru a înfăţişa mai bine această specie dispărută cu multe decenii în urmă, a anunţat marţi agenţia arhivelor australiene, relatează Agerpres, citând AFP.
Animalul din clasa Thylacinus cu alură de lup, supranumit tigru de Tasmania datorită blănii sale dungate, a trăit în Australia şi pe insula Noua Guinee înainte de a dispărea, cu circa 86 de ani în urmă.
Doar aproximativ zece secvenţe video, alb-negru şi fără sonor, există în prezent cu acest animal sălbatic, însumând trei minute de imagini.
Arhiva naţională de filme şi sunete din Australia a anunţat că a colorat cea mai lungă dintre aceste înregistrări video, un film cu durata de 80 de secunde cu ultimul tigru de Tasmania cunoscut, numit Benjamin, care a trăit în captivitate în anii 1930.
Agenţia guvernamentală a încredinţat imaginile lui Samuel François-Steininger, de la Composite Films, cu sediul la Paris, care a realizat o colorare meticuloasă ce a necesitat peste 200 de ore de muncă.
În pofida vechimii, secvenţa video era "uimitoare", însă a fost "foarte dificil de colorat deoarece în afară de animal existau puţine elemente în cadru", după cum a explicat François-Steininger pe pagina de internet a serviciului de arhive.
"Şi, din cauza rezoluţiei şi a calităţii imaginii, existau o mulţime de detalii - blana era densă şi a trebuit să detaliem şi să animăm o mulţime de fire de păr", a adăugat el.
Înregistrarea video îl prezintă pe marsupialul carnivor care se învârte în spaţiul său închis, se întinde, adulmecă şi se scarpină, dungi late şi întunecate brăzdând blana lui de culoarea nisipului.
Înregistrarea video colorată a fost prezentată marţi, cu ocazia Zilei naţionale a speciilor în pericol de dispariţie, marcată anual în Australia la 7 septembrie, data la care a murit Benjamin, în 1936. Imaginile au fost surprinse de David Fleay în decembrie 1933 la Grădina Zoologică Beaumaris din oraşul Hobart, închisă ulterior, unde naturalistul ar fi fost muşcat de spate în timp ce filma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News