Țigările electronice, tot mai populare în Anglia, Franța și SUA
Conform statisticilor, tot mai multi fumatori din tari precum Anglia, SUA sau Franta, recurg la tigara electronica pentru a renunta la fumat. Este tigara electronica o solutie? Ce ne spun studiile existente in acest moment?
[caption id="attachment_327148" align="alignleft" width="228"] Tigara electronica iVIP[/caption]In urma cu cateva saptamani, in Franta, s-a finalizat un studiu comandat de Ministerul Sanatatii din acesta tara, studiu ce avea ca scop informarea la nivel guvernamental a impactului tigarilor electronice pe piata franceza. Acest studiu a fost realizat de 9 experti, condusi de catre pneumologul Bertrand Dautzenberg.
Studiul, cuprinzand peste doua sute de pagini, a reliefat avantajele pe care utilizarea de tigari electronice le are. Pornind de la dezastrul produs de tigarile clasice, care omoara in Franta 73.000 de fumatori, 200 de oameni pe zi, expertii au recunoscut ca tigara electronica este o solutie pentru renuntarea la acest viciu. Ei au recomand Frantei sa sa implice in promovarea acestor produse. De asemenea expertii au recomandat guvernului francez sa voteze impotriva propunerii legislative a Uniunii Europene, cu privire la limitarea nivelului de nicotina in lichidul pentru tigari electronice. Este foarte clar ca o astfel de limitare ar descuraja toti fumatorii sa foloseasca acest produs, deoarece nu le va mai aduce satisfactia necesara. Prima recomandare a acestui studiu, surprinzator, a fost aceea ca Franta nu trebuie sa interzica sub nici o forma tigarile electronice cu sau fara nicotina. Sunt aproximativ 500.000 de oameni care folosesc tigari electronice in aceasta tara.“. Les experts recommandent de ne pas interdire en France l’utilisation de l’ecigarette, avec ou sans nicotine.”Ei au remarcat ca prin folosirea tigarilor electronice riscurile si dezastrele provocate de tigara clasica vor fi mult micsorate.
In Romania, singura informatie care s-a facut publica din tot acest studiu, a fost recomandarea de a interzice tigarile electronice in locurile publice unde fumatul este interzis. Motivul invocat a fost ca tigara electronica incita la fumat. In Franta si in celelalte tari se folosesc preponderent tigari electronice ce au forma de tigara clasica. Vazute de la distanta pot fi confunde cu usurinta cu cele clasice. Aceasta recomandare a venit in contradictie cu recomandarea expertilor de a sustine tigara electronica la nivel guvernamental.
Expertii in medicina sugereaza ca Ministrul francez Touraine a actionat cu un exces de prudenta, mai degraba decat sa se confrunte cu posibilele riscuri asupra sanatatii ale tigarilor electronice. “Ministrul francez a fost extrem de precaut, iar zelul sau este catastrofic”, a declarat Jean-François Etter, profesor de Sanatate Publica la Universitatea din Geneva. Tigara electronica este o alternativa care poate salva milioane de vieti. Nu inteleg aceste declaratii dezamagitoare, care sunt impotriva bunastarii populatiei. “ Pentru multi oameni de stiinta, tigara electronica are, intr-adevar “potential terapeutic” – chiar daca aceasta nu este un medicament impotriva dependentei. Potrivit Dr. William Lowenstein, specialist in dependenta si presedinte al Asociatiei franceze SOS Addictions, beneficiile tigarilor electronice sunt de necontestat. “Nu contin substante cancerigene”, a declarat acesta in timpul unui interviu la France 5. “Inlocuirea tigarilor din tutun este o modalitate de a te rupe de dependenta de acest produs cauzator de cancer.”
De ce exista atatea miscari mediatice legate de tigarile electronice?Un alt expert, profesorul Robert Molimard, a subliniat “aranjamentele probabile” dintre companiile farmaceutice si guvernele europene in deciziile luate cu privire la tigarile electronice.
Tigara electronica s-a dovedit mai eficace in lupta contra fumatului decat toate produsele medicamentoase precum guma de mestecat, plasturii sau medicamentele anti-depresive care se recomanda pacientilor fumatori.
In Anglia si in SUA s-a incercat in repetate randuri interzicerea tigarilor electronice in diferite forme, insa libertatea presei, a oamenilor au impiedicat acest lucru. Au existat proteste stradale in SUA sau chiar petitii semnate de sute de mii de oameni, in Anglia.
Companiile farmaceutice si chiar producatorii de tutun, nu pot sta cu mainile in san cand business-urile lor de miliarde de euro sunt amenintate de o piata tanara, aflata la inceput de drum.
In Romania, majoritatea oamenilor au fost convinsi ca tigarile electronice pot fi periculoase pentru ei. Sa fie oare adevarat? Interesele companiilor farmaceutice si a celor producatoare de tabac si-au exercitat influenta si la noi?
Surse:http://ofta-asso.fr/docatel/Rapport_e-cigarette_VF_1.pdfForum tigara electronicaYoutube: Dezbatere TV despre tigari electronice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News